Hoe u uw tijd kunt berekenen en optimaliseren

Als u uw investering in robotica wilt maximaliseren, moet u de cyclustijd van de robot optimaliseren.

Tijd (zoals ze zeggen) is geld. Robots voeren vele cycli per dag uit. Wanneer een robot onnodig langzaam of inefficiënt beweegt, kan dit betekenen dat u geld verliest.

Zelfs 2 seconden verkorten van de cyclustijd van de robot kan in de loop van een jaar honderden werkuren besparen.

Hoe bereken je het?

En hoe kunt u ervoor zorgen dat u geen geld verliest zonder het te weten?

Hier is een duidelijke handleiding voor u.

Wat is robotcyclustijd?

Robotcyclustijd is de tijd die een robot nodig heeft om één volledige cyclus van zijn geprogrammeerde taak te voltooien. Het omvat zowel de tijd met toegevoegde waarde – wanneer de robot beweegt of de handeling uitvoert – als eventuele wachttijd zonder toegevoegde waarde.

Onderzoek heeft aangetoond dat kortere cyclustijden leiden tot lagere kosten per werkstuk. Hoe langer uw cyclustijd, hoe meer het kost om uw producten te maken.

Omdat robots zeer consistent zijn, heeft de cyclustijd een grote invloed op de algehele productiviteit van de robot. Elke inefficiëntie of verspilde tijd zal elke cyclus voorkomen. Zo wordt de inefficiëntie vermenigvuldigd.

Tijd is geld! De noodzaak om de cyclustijd te optimaliseren

Waarom is het belangrijk om de cyclustijd van een robot te verkorten? Omdat tijd geld is!

Stel je voor dat je een robot hebt die 1000 cycli per dag uitvoert gedurende 5 dagen per week. Door slechts 2 seconden van de cyclustijd af te scheren, bespaart u 33 minuten per dag. Dit is een besparing van 144 uur per jaar!

Zoals systeemintegrator Adil Shafi zegt, is cyclustijd “een van de belangrijkste financiële rechtvaardigingen in de businesscase voor robotica. Elke fractie van een seconde dat iets sneller gemaakt kan worden, vertaalt zich direct in dollars.”

U moet altijd op zoek zijn naar manieren waarop u de cyclustijd van uw robot kunt verkorten, ook al is het maar een klein beetje. Op termijn kan dit enorme besparingen opleveren.

Welke factoren zijn van invloed op de cyclustijd van de robot?

Verschillende factoren zijn van invloed op de cyclustijd van uw robot. Sommige hiervan zijn onder uw controle om te veranderen. Anderen zijn dat niet.

Factoren die hierop van invloed zijn, zijn onder meer:

 • Het robotmodel
 • Het controllermodel en de configuratie
 • Bijzonderheden van de taak die u uitvoert
 • De snelheid en acceleratie van de robot

Sommige factoren hebben betrekking op subtiele verschillen tussen fysieke robots. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om een ​​volledig nauwkeurige berekening van de cyclustijd te krijgen in een robotsimulator. Maar met de juiste tool kun je redelijk dichtbij komen.

Hoe robotcyclustijd te berekenen met RoboDK

Voordat u uw cyclustijd kunt verbeteren, moet u deze eerst berekenen. Hier kun je profiteren van een goede robotsimulator.

RoboDK bevat schatting van de cyclustijd als een kernfunctionaliteit van de software.

De stappen om uw cyclustijd in RoboDK te schatten zijn:

 1. Stel de gewrichtssnelheid en versnelling van uw robot zo nauwkeurig mogelijk in.
 2. Voeg afrondingen toe aan relevante robotbewegingen (zie hieronder).
 3. Houd rekening met vertragingen en pauzes in het robotprogramma. De software zal deze ook toevoegen aan de cyclustijd.
 4. Beweeg je robot naar de gewenste startpositie. Dit zorgt ervoor dat RoboDK geen onnodige beweging toevoegt aan het begin van de berekening.
 5. Voer het robotprogramma volledig uit. Als het programma klaar is, ziet u de geschatte cyclustijd in de rechterbenedenhoek van het scherm.

Eenvoudig!

Hoe nauwkeurig is de geschatte cyclustijd van RoboDK?

Om de hierboven uiteengezette redenen kan de schatting van de cyclustijd niet volledig nauwkeurig zijn. Het kan u niet de exacte cyclustijd vertellen die u op de fysieke robot zult bereiken.

In tests die we hebben uitgevoerd, is het gebruikelijk dat de cyclustijd ongeveer 95-99% nauwkeurig is in vergelijking met het uitvoeren van dezelfde taak op de fysieke robot. Dit is meestal ruim voldoende om te beginnen met het optimaliseren van uw robottaak.

Hoe nauwkeuriger uw simulatie, hoe nauwkeuriger de schatting van de cyclustijd zal zijn.

Bonustool: diepgaande cyclustijdstudie

Er is een toegevoegde tool in RoboDK die u extra nuttige informatie geeft over de cyclustijd van uw taak.

Wanneer u naar het Tools-menu gaat en “Script uitvoeren” selecteert, ziet u de volgende 3 tools:

 • CycleTime-studie — Dit helpt u bij het kiezen van de beste gewrichtssnelheden voor uw robot. Het geeft u een gedetailleerde vergelijking van de verschillende lineaire en gezamenlijke snelheden voor uw robot, met de geschatte cyclustijd voor elk met uw huidige programma.
 • Cyclustijdweergave — Dit toont de cyclustijd voor uw huidige robot zoals hierboven berekend voor een specifiek robotprogramma.
 • CycleTimeDisplayAll — Dit toont de schattingen van de cyclustijd voor alle robotprogramma’s in uw huidige projectboom.

3 slimme manieren om de cyclustijd van de robot te optimaliseren

Nu u de cyclustijd van uw robot kent, hoe kunt u deze optimaliseren?

Hier zijn 3 geweldige manieren om de cyclustijd te optimaliseren:

1. Voeg afronding toe aan uw robotbewegingen

Afronden is een methode om deze stop-start te verminderen door de robot langs een lichte bocht te laten bewegen in plaats van naar de hoek te gaan. Dit verkort de cyclustijd. Je zou het alleen moeten gebruiken voor paden waar je geen zeer nauwkeurige beweging nodig hebt.

Elke keer dat uw robot naar een hoek van een beweging gaat, zal hij zijn beweging moeten stoppen en opnieuw moeten starten. Als een robot bijvoorbeeld een vierkant pad volgt, stopt hij op elk van de hoeken van het vierkant.

2. Optimaliseer de snelheid en versnelling van de robot

Er is een delicaat evenwicht tussen de snelheid en versnelling van de robot. Het veranderen van een van hen, of beide, kan een aanzienlijke invloed hebben op uw cyclustijd.

De snelheid en versnellingen zijn voor elk robotmodel anders. Experimenteer met verschillende snelheden en versnellingen om de beste configuratie voor uw robot en taak te vinden.

3. Meetgegevens bijhouden en voortdurend verbeteren

De beste manier om alles te optimaliseren, is door het bij te houden en in de loop van de tijd continu te verbeteren. Dit vereist dat u de juiste statistieken kiest.

De eerste statistiek die moet worden bijgehouden bij het optimaliseren van uw robottaak, is de “cyclustijd” zelf. Noteer voor elke wijziging die u aanbrengt in het programma van de robot het effect ervan op de cyclustijd. In de loop van de tijd kunt u ook statistieken bijhouden zoals ‘aantal cycli per dag’ of ‘volbrachte cycli’.

Bekijk onze gratis training over robotcyclustijd

Wilt u zien hoe u de functie van RoboDK kunt gebruiken om uw eigen robotcel te verbeteren?

U kunt nog meer leren in onze gratis videotraining. In de cyclustijdles ontdek je het proces van begin tot eind.

Je kunt de cyclustijdles hier bekijken.

Allereerst is het een goed idee om eerst de les over afronding en de les over robotversnelling te bekijken.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *