Hoe verschillende robotprogrammeertools te vergelijken

Welke robotprogrammeertool is de juiste keuze voor uw bedrijf?

Tegenwoordig zijn er nogal wat verschillende opties voor programmeermethoden voor uw robot. Als je hebt besloten dat je gaat investeren in een nieuwe programmeertool, kan het moeilijk zijn om te weten welke het beste bij je past.

Om het nog ingewikkelder te maken, kunnen de verschillende tools enorm variëren in hun functionaliteiten, kosten en mogelijkheden.

U kunt bijvoorbeeld de eigen programmeertaal van de fabrikant vergelijken met handbegeleiding. Of misschien wilt u een joystick-tool voor demonstratie-leren beoordelen en vergelijken met een handheld-programmeertool die offline kan worden gebruikt (zoals onze TwinTrack-tool).

Hoe vergelijk je de verschillende opties die voor je liggen en zorg je ervoor dat je niet verstrikt raakt in het feit dat je geen rekening houdt met een belangrijke factor in je vergelijking?

U zou in de verleiding kunnen komen om “naar uw instinct te gaan”, maar dit kan ertoe leiden dat u een programmeertool kiest die niet helemaal aan uw behoeften voldoet.

Vraag niet “Moet ik deze tool kopen of niet?”

Als goede professionals weten we dat we onze opties zorgvuldig moeten vergelijken voordat we investeren in een nieuw stukje technologie voor ons bedrijf.

Maar ook al weten we dat we een gedetailleerde en objectieve vergelijking moeten maken, toch blijven we vaak steken op slechts één van de opties die we overwegen.

We stellen onszelf de vraag “Moet ik deze technologie kopen of niet?”

Volgens besliskundigen is dit een voorbeeld van een te eng besluit. “Moet ik X doen of niet?” betekent dat we niet een voldoende breed scala aan opties overwegen.

Als u aanvankelijk betrokken was bij de aankoop van uw industriële robot, moest u waarschijnlijk een soortgelijk beslissingsproces doorlopen om het juiste merk en model robot te kiezen.

Nu u overweegt te investeren in een nieuwe robotprogrammeertool, zijn er verschillende nieuwe factoren die de beslissing beïnvloeden.

In welk stadium moet u opties vergelijken?

Het probleem met het feit dat er zoveel programmeertools op de markt zijn, is dat het veel te lang zou duren om ze allemaal grondig te vergelijken.

Wanneer moet je beginnen met het overwegen van het vergelijken van tools?

Of heb je 10 opties om uit te kiezen?

Of dat je er maar 2 hebt?

U zou in de verleiding kunnen komen om eerst de opties op de markt te onderzoeken. Misschien ben je hier al mee begonnen. Het kan echter een goed idee zijn om eerst te beoordelen wat u werkelijk nodig heeft van een programmeertool voordat u zich in het konijnenhol van internetonderzoek begeeft.

Pas als u uw behoeften duidelijk heeft gemaakt, moet u beginnen met het onderzoeken van specifieke tools.

En daarvoor heb je een proces nodig…

Een proces in 5 stappen om programmeertools voor robots te vergelijken

Hier is een eenvoudig proces in 5 stappen om u te helpen kiezen tussen de verschillende robotprogrammeertools die op de markt zijn:

1. Verduidelijk uw behoeften

Begin met je team erbij te betrekken. Betrek vooral de mensen die in direct contact komen met de robot en baat kunnen hebben bij de tool.

Bedenk samen specifieke behoeften voor een nieuwe robotprogrammeertool.

Hoe gemakkelijk moet het zijn om te gebruiken? Wie moet er de robot mee kunnen programmeren? Welke specifieke verbeteringen verwacht u dat de nieuwe tool met zich meebrengt?

2. Zorg voor robotcompatibiliteit

Een van de grootste problemen in de robotica is een gebrek aan interoperabiliteit. Veel robotprogrammeertools zijn specifiek voor slechts één robotfabrikant, één specifieke toepassing en/of één specifieke hardware van derden.

Bij RoboDK geloven we dat gemakkelijke robotprogrammering toegankelijk moet zijn, ongeacht welke robottechnologie je gebruikt. Zorg er bij het beoordelen van verschillende programmeertools voor dat ze compatibel zijn met uw robot.

3. Maak een lijst van belangrijke zakelijke factoren

Maak een lijst van de factoren die relevant zijn voor uw bedrijf. Voorbeelden van dergelijke factoren zijn functies, ondersteuning, prijzen, training en impact op bestaande technologieën.

4. Rangschik factoren in volgorde van belangrijkheid

Er zijn waarschijnlijk een of twee factoren die eruit springen als belangrijker dan de andere. Dit kunnen uw leidraad zijn terwijl u door de markt zoekt naar geschikte tools voor het programmeren van robots. Hiermee kunt u snel korting geven op tools die niet aan die specifieke behoeften voldoen.

Neem uw lijst uit de vorige stap en rangschik ze in volgorde van belangrijkheid. U kunt dit doen als een eenvoudige genummerde lijst of u kunt een meer diepgaande rankingscore opnemen.

5. Vergelijk de opties naast elkaar en beslis

Op dit punt heeft u waarschijnlijk uw opties beperkt tot een paar belangrijke programmeertools.

Leg ten slotte de details van de tools die u overweegt neer en vergelijk ze naast elkaar. Het kan handig zijn om uw lijst met belangrijke factoren te gebruiken om enkele duidelijke vergelijkingspunten voor elke programmeertool te krijgen.

Voorbeeld: TwinTrack versus RoboDK versus Product X

Laten we als voorbeeld aannemen dat Liam, een fabrikant, overweegt om TwinTrack aan te schaffen – onze tool voor het programmeren van handheldrobots die naast RoboDK werkt -, om alleen RoboDK aan te schaffen of om Product X aan te schaffen (dat een andere programmeertool op de markt vertegenwoordigt).

Liam heeft mogelijk vastgesteld dat de volgende 3 factoren het belangrijkst zijn voor zijn bedrijf:

  1. Compatibiliteit met meerdere robots — Aangezien zowel RoboDK als TwinTrack compatibel zijn met meer dan 500 robots van 50 robotmerken, plaatst dit ze allebei hoog op zijn lijst. Zoals veel programmeertools is Product X gebonden aan slechts één bepaald robotmerk, dus dit is minder aantrekkelijk voor hem.
  2. Makkelijk te gebruiken – TwinTrack komt naar voren als het gemakkelijkst te gebruiken, omdat bijna iedereen het kan gebruiken om snel en eenvoudig een robot te programmeren door simpelweg een beweging te volgen met de draagbare sonde. Hoewel alleen RoboDK nog steeds eenvoudig te gebruiken is, is programmeren niet zo intuïtief. Product X is complexer en vereist een aantal dagen training, zoals veel programmeertools doen.
  3. Kosten – Product X en TwinTrack zijn qua prijs vergelijkbaar. Maar als u alleen RoboDK koopt, verbruikt u minder van Liams budget. Dit is belangrijk voor hem, maar niet zo belangrijk als de vorige 2 factoren.

Na de opties naast elkaar te hebben vergeleken, met zijn top 3 factoren en een aantal andere factoren, besluit Liam dat TwinTrack de beste optie is voor zijn zakelijke behoeften.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *