Industriële robotprogrammering voor beginners

U wilt uw industriële robot programmeren… maar wat is de beste manier om te beginnen?

Als beginner kan robotprogrammering een ontmoedigend vooruitzicht zijn. Programmeren is van oudsher een van de meest uitdagende aspecten van het gebruik van industriële robots.

Hoe kunt u het programmeerproces zo eenvoudig mogelijk maken?

Iedereen moet ergens beginnen met robotica. We hebben allemaal wel eens een tijd gehad dat we nog nooit een industriële robot hadden gebruikt.

Als industriële robotica nieuw voor je is, moet je veel leren om aan de slag te gaan. Je moet leren over robothardware, eindeffectoren, sensoren…

En dan moet je daar nog programmeertovenarij aan toevoegen!

De traditionele methoden van robotprogrammering hebben het voor beginners niet gemakkelijk gemaakt om snel aan de slag te gaan.

Waarom programmeren van industriële robots van oudsher moeilijk is

Conventionele industriële robotprogrammering is niet geschikt voor beginners.

In feite kan het hele proces soms aanvoelen alsof het speciaal is ontworpen om te voorkomen dat nieuwe gebruikers aan de slag gaan met robotica! Hier zijn verschillende mogelijke oorzaken voor, waaronder een gebrek aan betrouwbare communicatie, gebrek aan plug-and-play-componenten en gebrek aan interoperabiliteit.

Om een ​​industriële robot te programmeren, moet u traditioneel een uitgebreide training volgen om de programmeertaal voor uw specifieke robotmerk te leren.

Elke fabrikant van industriële robots heeft zijn eigen programmeertaal en robotprogrammeersoftware. Dit is erg beperkend omdat het betekent dat je elke keer dat je een nieuw type robot wilt gebruiken een geheel nieuwe programmeermethode moet leren.

Bovendien kost het programmeren van een robot met de conventionele methoden veel tijd, zelfs als je geen beginner bent. Daarom duren robotimplementaties traditioneel maanden, zelfs als ze worden uitgevoerd door zeer ervaren robotprogrammeurs.

De eenvoudigere benadering van betrouwbare robotprogrammering

Wat kun je als beginner doen om snel aan de slag te gaan met het programmeren van je industriële robot?

Gelukkig is er een andere manier om robots te programmeren die een veel lagere toetredingsdrempel heeft dan de conventionele methoden.

Offline programmeren is een type programmering waarmee u een gesimuleerde versie van uw robot in een virtuele omgeving kunt programmeren.

Met de juiste offline programmeersoftware wordt het heel eenvoudig om uw robot te programmeren zonder uitgebreide training. U kunt de taak van de robot zelfs programmeren door hem simpelweg te verplaatsen in de virtuele 3D-omgeving.

Wanneer u offline programmeren gebruikt, kunt u binnen enkele minuten aan de slag met het programmeren van uw robot, in plaats van maanden zoals bij traditionele robotprogrammeermethoden.

Basisprincipes van robotprogrammering

Welke programmeermethode u ook kiest, er is een basisproces dat op alle methoden van toepassing is.

Of je nu een complete beginner bent op het gebied van robotprogrammering of al jaren ervaring hebt, dit is een betrouwbaar proces voor robotprogrammering.

1. Kies het juiste programmeerplatform

De eerste stap in elk project is om te kiezen hoe u de programmering wilt uitvoeren. Welke software en welk platform ga je gebruiken?

Misschien heb je veel ervaring met de programmeertaal van de fabrikant en geef je er de voorkeur aan om het robotprogramma hiermee hard te coderen. Als alternatief kunt u een meer intuïtieve offline programmeersoftware kiezen.

2. Plan uw programma

Een veelgemaakte beginnersfout bij het programmeren van een robot is om direct in de codeerstap te springen.

Het loopt zelden goed af.

Welke programmeermethode je ook hebt gekozen, neem even de tijd om eerst je robotprogramma te plannen. Bepaal welke acties de robot moet uitvoeren. Een snelle manier om dit te doen, is door het programma met uw eigen hand en arm uit te voeren.

3. Maak het programma

Het is tijd om te gaan programmeren!

De exacte aard van deze stap is afhankelijk van de door u gekozen programmeermethode:

  • Ten eerste, met de teach-pendant van de robot, houdt het programmeren in dat de robot moeizaam in positie moet worden “gestoten” en elk punt in het programma moet worden opgeslagen.
  • Ten tweede, bij op tekst gebaseerd programmeren in de taal van de fabrikant, omvat het programmeren het uittypen van de commando’s en het continu testen ervan op de fysieke robot.
  • Tot slot, bij grafisch offline programmeren, houdt programmeren simpelweg in dat de gesimuleerde robot wordt verplaatst met behulp van aanwijs-en-klik-commando’s.

4. Voer uitgebreide foutopsporing uit

Welke programmeermethode u ook gebruikt, foutopsporing is essentieel bij het programmeren van een robot.

Met conventionele robotprogrammeermethoden betekent dit dat het programma op de fysieke robot wordt getest. Dit betekent vaak dat de robot lange tijd niet werkt, wat zijn productiviteit beïnvloedt.

Met offline programmeren kunt u het grootste deel van uw foutopsporing uitvoeren op de gesimuleerde robot. Pas het programma naar de fysieke robot toe als je weet dat het soepel verloopt. Dit is een van de verschillende manieren waarop offline programmeren u tijd kan besparen.

5. Zet de robot in productie

De laatste stap van elk robotprogrammeerproject is om de robot in productie te nemen en ervoor te zorgen dat de investering zich terugverdient!

Dit omvat het uitvoeren van eventuele laatste tests van het robotprogramma, het opschonen van de robotcel en het eventueel aansluiten op andere processen.

6. Verzamel gegevens en verbeter

Hoewel uw programmeertaak voorbij is, betekent dat niet dat u gewoon “instellen en vergeten” moet doen met uw robotcel.

Verzamel bedrijfsgegevens over de robot om zijn prestaties in de loop van de tijd bij te houden. Ga regelmatig terug en bekijk uw gegevens om te controleren hoe goed deze werken. U zult waarschijnlijk manieren opmerken waarop u het programma van de robot kunt aanpassen en de werking ervan nog verder kunt verbeteren.

Als u voor offline programmeren hebt gekozen, kunt u uw wijzigingen op de gesimuleerde robot testen zonder de productiviteit van de robot te beïnvloeden.

Aan de slag met robotprogrammering

Als beginner kan het moeilijk zijn om gemakkelijke, praktische ervaring op te doen met het programmeren van een robot.

Met de offline programmeersoftware van RoboDK kunt u elke industriële robot leren programmeren met behulp van een intuïtieve gesimuleerde omgeving. Zodra u vertrouwd bent met het programmeren van de gesimuleerde robot, kunt u doorgaan naar de door u gekozen fysieke robot.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *