Is robotslijpen echt de moeite waard?

Slijpen is een taak voor oppervlakteafwerking waar in sommige industrieën veel vraag naar is.

Er is echter een tekort aan bekwame slijptechnici.

Robotslijpen is een mogelijke oplossing voor fabrikanten die hun slijptaak ​​willen automatiseren.

Maar is robotslijpen het u echt waard?

Als fabrikant heeft u mogelijk een gebrek aan bekwame technici voor enkele van uw belangrijkste taken. Zo kampt de lucht- en ruimtevaartindustrie volgens sommige rapporten met een tekort aan werknemers voor oppervlakteafwerkingstaken. Voor de aerospace is het op dit moment makkelijker om een ​​lastechnicus in te huren dan om een ​​slijptechnicus in te huren. Lassen lijdt ook aan een bekend tekort aan vaardigheden.

Als gevolg van dit tekort is slijpen een van die taken die veel fabrikanten moeilijk handmatig kunnen uitvoeren.

Het is duidelijk dat er behoefte is aan betrouwbaar geautomatiseerd slijpen.

Is robotslijpen echt mogelijk?

Ondanks de duidelijke behoefte aan slijpautomatisering, zijn mensen soms onzeker over het gebruik van een robot voor deze zeer bekwame taak.

Je zou kunnen denken dat slijpen gewoon niet geschikt is voor robotautomatisering.

Robotisch slijpen versus andere slijpautomatisering

Een alternatieve vorm van slijpautomatisering – geautomatiseerde slijpmachines – is wellicht een goede optie voor u. Dit zou een goede optie zijn als u grote productieaantallen en zeer consistente producten heeft.

Maar ze zijn niet zo flexibel als robots.

Dit kan het moeilijk maken om de kosten van speciale slijpmachines te rechtvaardigen als u onderdelen niet continu met een hoog volume slijpt. Fabrikanten die dergelijke machines niet kunnen rechtvaardigen, zijn vaak verwoed op zoek naar handslijpers om hun oppervlakteafwerkingstaken te voltooien.

Robots zijn een perfecte tussenoplossing. U moet eerst de voordelen begrijpen van robotslijpen ten opzichte van handmatig slijpen.

Wanneer gerobotiseerd slijpen beter is dan handmatig

Een van de grote voordelen van robots is de consistentie die ze in een operatie brengen.

Een robot zal elke keer hetzelfde pad volgen met exact dezelfde snelheid. Bij het uitvoeren van dezelfde slijpbewerking zal het slijpmiddel elke keer in exact hetzelfde tempo verslijten.

Deze consistentie is waar robots beter presteren dan menselijke werknemers die hetzelfde werk doen.

Zelfs de meest bekwame slijptechnicus zal altijd kleine fouten maken. Af en toe een kleine beweging in de verkeerde richting kan een slijpschijf doen breken. Mensen oefenen vaak inconsistente druk uit op verschillende delen van de slijpschijf, waardoor deze sneller slijt.

Met een robot kunt u de slijpbewegingen gedurende de hele taak controleren: dit bespaart u op de lange termijn geld en zorgt voor een nog snellere Return on Investment (ROI).

7 redenen waarom gerobotiseerd slijpen kosteneffectiever is

De onzekerheid die sommige fabrikanten hebben over het automatiseren van hun slijpproces met een robot, komt vaak neer op kosten: wanneer u al bekend bent met de kosten van handmatig slijpen, kan het op korte termijn een enorme investering lijken om uw handmatige proces te veranderen naar een robotachtige.

Maar er zijn enkele redenen waarom robotslijpen kosteneffectiever is dan handmatig slijpen (op middellange tot lange termijn).

Hier zijn 7 goede redenen:

1. Consistenter slijpen

Zoals hierboven vermeld, is consistentie een groot voordeel van robotslijpen. Door de consistentie te verbeteren, maakt u de lopende kosten van de slijpoperatie voorspelbaarder en eenvoudiger te beheersen. U hoeft de inconsistentie van handmatig slijpen niet langer te compenseren door enorme foutmarges toe te voegen (bijv. veel meer schuurmiddel kopen dan nodig is, meer producten produceren dan nodig in een batch).

2. Geoptimaliseerde schurende slijtage

Elke robotcel moet continu worden verbeterd. Jij en je team moeten altijd op zoek zijn naar manieren om de taak aan te passen en te verbeteren. Met een robot kunt u de slijtage van het slijpmiddel in de loop van de tijd gaan optimaliseren. Hierdoor bespaart u op de lange termijn meer budget.

3. Producten van betere kwaliteit

Een product dat door een robot is afgewerkt, is waarschijnlijk van betere kwaliteit dan een product dat door een mens is gemaakt. Zelfs de meest bekwame operator kan de kwaliteit van een robot niet consequent evenaren. Deze verhoogde kwaliteit kan uw bedrijf positief beïnvloeden. Het maakt het gemakkelijker om de beste kwaliteit voor uw klanten te garanderen.

4. Minder Non-conformiteiten

De verbeterde consistentie door robotslijpen betekent ook minder non-conformiteiten in producten. Hierdoor hoef je minder nabewerking te doen en heb je minder afval door afgekeurde producten. Beide zaken dragen in de loop van de tijd bij tot meer kostenbesparingen.

5. Sneller slijpen

Een duidelijk voordeel van het gebruik van robots is hun impact op de productiviteit. Robots werken doorgaans sneller dan menselijke werknemers, wat betekent dat uw doorvoer zal toenemen. Deze productiviteitsboost kan u helpen een snellere ROI te behalen.

6. Meer consistente doorvoer

Een bijkomend voordeel is dat de robot een meer consistente output levert aan die processen verderop in uw workflow. Een slijptechnicus heeft de neiging werkstukken in een onregelmatig tempo te bewerken. Misschien werken ze ’s ochtends sneller, langzamer als het lunchtijd is en weer sneller als hun dienst bijna ten einde is. Robots zorgen voor een meer consistente uitvoer, wat u kan helpen om producten in het algemeen consistenter te produceren.

7. Beter gebruik van menselijke werknemers

Sommige mensen zijn bezorgd dat het inzetten van een robot om te slijpen zal betekenen dat hun bestaande slijptechnici zonder werk komen te zitten. Niets is verder van de waarheid verwijderd. Wanneer de robot de meer regelmatige, consistente slijpbewerkingen overneemt, zullen de menselijke werkers meestal veel meer beschikbaar zijn voor de eenmalige, onregelmatige slijpbewerkingen die vaak nodig zijn. Dit maakt veel beter gebruik van hun vaardigheden en is daarom kosteneffectiever.

Aan de slag met robotslijpen

Als u geïnteresseerd bent om aan de slag te gaan met robotslijpen, is het een goede strategie om te beginnen met het implementeren van uw toepassing in een goede robotsimulator.

Dit zal u helpen om te beoordelen welke robot, eindeffector en accessoires geschikt zijn voor de behoeften van uw slijptaak.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *