Leer hoe stemautomatisering werkt (met voorbeeld)

Voice AI is een conversationele AI-tool die spraakopdrachten gebruikt om richtlijnen te ontvangen en te interpreteren. In dit bericht beantwoorden we hoe spraakherkenning werkt.

De termen automatisering en kunstmatige intelligentie (AI) hebben de manier veranderd waarop bedrijven wereldwijd met gebruikers omgaan. Door een naadloze ervaring te bieden waarmee gebruikers verbinding kunnen maken met de technologie en een scala aan diensten kunnen krijgen, is spraak-AI een nieuwe toevoeging aan de lijst van snelgroeiende technologieën.

In dit artikel behandelen we:

 1. Wat is spraak-AI?
 2. De basiswerking van stem-AI
  1. De spraak-naar-tekst begrijpen
  2. Omgevingsgeluiden filteren
  3. Overgang naar neurale verwerking
  4. Syntactische en semantische technieken
  5. Reactie evaluatie
  6. Communiceren met de gebruiker in de taal
 3. Wegversperringen in de werking van stem-AI
 4. Voice AI: de toekomst van klantenondersteuning

Wat is spraak-AI?

Voice AI is een conversationele AI-tool die spraakopdrachten gebruikt om richtlijnen te ontvangen en te interpreteren. Met deze technologie kunnen apparaten communiceren en reageren op menselijke vragen in natuurlijke taal.

Met het vermogen om de menselijke taal te begrijpen en met hen te communiceren, heeft de voice AI-chatbot bedrijven een geweldige kans geboden om klanten te bedienen. Het helpt processen te versnellen, de productiviteit te verhogen en operaties te schalen.

Volgens het Pew Research Center geeft ongeveer 55% van de gebruikers van virtuele assistenten de voorkeur aan spraakherkenningsapps omdat ze handsfree bediening van apparaten bieden. Met de huidige trend zou de markt voor op spraak gebaseerde luidsprekers tegen 2024 $ 30 miljard waard kunnen zijn.

De stem-AI-assistenten, namelijk Amazon Echo, Siri, Google Assistant, Google Home, Amazon Alexa en andere zijn enkele ongelooflijke vorderingen die de behoefte aan touchscreen-apparaten hebben vervangen. Experts verwachten dat spraakgestuurd winkelen in 2022 $ 40 miljard zal bereiken.

Met het toenemende gebruik van het voice AI-platform, is men benieuwd hoe stemherkenning werkt? Begrijpen hoe stembesturingstechnologie werkt, is essentieel om de belangrijkste factoren te kennen die moeten worden aangepakt bij het gebruik van stem-AI.

Aanbevolen literatuur: 5 tips voor het gebruik van Voicebot om de gebruikerservaring te verbeteren

De basiswerking van stem-AI

De stem-AI is gebaseerd op het begrijpen van de menselijke taal en het interpreteren ervan om passende resultaten te bieden. AI-programmering perfectioneert zijn algoritmen om constant het best rationele antwoord te geven. Een mix van AI en automatisering helpt spraaksystemen te ontwikkelen.

Zoals wanneer twee mensen communiceren, is er codering en decodering van het bericht; stem-AI werkt op dezelfde manier. Hieronder bespreken we de stappen die betrokken zijn bij spraakherkenning in AI.

1. De spraak naar tekst begrijpen

De eerste stap van het proces is het begrijpen van de spraak van de spreker. De geluidsgolven die door de spreker worden gegenereerd, moeten worden geïnterpreteerd en geanalyseerd om ze op te splitsen in tekstfragmenten.

Bedrijven gebruiken voor deze stap de pre-spraakherkenningstechniek. De woorden van de gebruiker worden door de AI in groepen opgesplitst. Daarbij worden de woorden omgezet in bits die gemakkelijk te begrijpen zijn door het systeem.

Lees hier hoe Verloop.io de ASR-nauwkeurigheid verbeterde met foutcorrectietechnieken.

2. Omgevingsgeluiden filteren

De kans bestaat dat naast de woorden die door de gebruiker worden gesproken, ook wat omgevingsgeluid wordt opgepikt door de AI. Stel dat verbinding met een callcenter terwijl u onderweg bent, de kans vergroot dat omgevingsstoringen zoals claxons of aankondigingen in het bericht worden opgenomen.

Omdat de AI gevoelig is voor dergelijke toonhoogtes, kan hij met behulp van een neuraal netwerk de boodschap scheiden van ruis.

3. Overstappen op neurale verwerking

De stem-AI is gebaseerd op de neurale netwerken die de neuronen in een menselijk brein repliceren. De set gegevens die het systeem bereikt, wordt verder uitgesplitst om de beste match te vinden.

De AI leest en analyseert elke afzonderlijke letter van het bericht en probeert de betekenis van de zin te analyseren en deze te matchen met de best mogelijke resultaten.

4. Syntactische en semantische technieken

De stem-AI is nu klaar om te handelen. Door gebruik te maken van syntactische en semantische technieken voor het analyseren van tekst, krijgt de AI een beter begrip van de betreffende context.

Hier breekt de syntactische analyse de natuurlijke taal verder af voor de grammaticale regels. Bovendien is semantische analyse gebaseerd op het begrijpen van de betekenis van de zinnen en woorden.

5. Responsevaluatie

De AI komt tot een bepaald bereik van conclusies door de vraag van de gebruiker nauwkeurig te onderzoeken. Het algoritme analyseert verder de meest potentiële oplossing en filtert de antwoorden om de perfecte match met de vraag te vinden.

6. Communiceren met de gebruiker in de taal

In de laatste stap wordt het geselecteerde antwoord aan de gebruiker gecommuniceerd. Hier ontvangt de gebruiker het antwoord op de vraag, terwijl tegelijkertijd AI de gegevens omzet in audioformaat. De AI slaat het antwoord ook op voor toekomstig gebruik.

Wegversperringen in de werking van spraaktechnologie

Nu we weten hoe spraakherkenning werkt in kunstmatige intelligentie, gaan we begrijpen waarom dit moeilijk te implementeren is.

Volgens Statista is het nauwkeurigheidspercentage van de Google Assistent ongeveer 98%, waardoor het de “slimste” spraakondersteuning is die er is. Desalniettemin suggereren bedrijven dat het moeilijk is om op spraak gebaseerde apparaten te ontwikkelen.

De fundamentele obstakels in de werking van de stem-AI-assistent zijn:

 • De AI pikt omgevingsgeluid en de omgevingsgeluiden op, waardoor er verwarring ontstaat.
 • De technologie vindt het moeilijk om snelle toespraken te verstaan. Gewoonlijk zijn meer dan 200 woorden per minuut moeilijk te begrijpen en te interpreteren.
 • Het accent en dialect verschillen per regio, dus het is essentieel om de functie toe te voegen om de verschillende dialecten te vangen.
 • Het begrijpen van de context van de toespraak is ook complex en tijdrovend.

Voice AI: de toekomst van klantenondersteuning

Gebruiksvoorbeelden van voicebots omvatten onder meer het bieden van uitstekende ondersteuning aan bedrijven en gebruikers om effectief verbinding te maken met het systeem. Het spraak-AI-callcenter vermindert de belasting van het personeel van de klantenondersteuning en is de meest aantrekkelijke vooruitgang op het gebied van spraakherkenningstechnologie.

Het voegt ook een extra beveiligingslaag toe, omdat het de stem van een spreker kan verifiëren door patronen te analyseren. Dit is uitermate nuttig bij het voorkomen van fraude, vooral in de bank- en e-commercesector.

Uit het onderzoek Beyond Touch: Voice Commerce 2030 van Deloitte blijkt dat e-commerce tegen 2030 30% van de omzet via voice commerce zal genereren; dit benadrukt ongetwijfeld de toekomstige trend van de technologie, de acceptatie van spraak-AI.

Verloop.io’s Voice AI voor klantenondersteuning helpt bedrijven om effectief en efficiënt met hun klanten te communiceren. Merken kunnen hun klanten verrassen met op spraak en tekst gebaseerde chatbots met 24-uurs beschikbaarheid en meertalige mogelijkheden. Ons conversational AI-platform is beschikbaar op de website, in-app, WhatsApp, Facebook en Instagram.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *