Pick and Place-taak met een industriële robot

Een pick-and-place-taak zou de eenvoudigste robottoepassing moeten zijn om te programmeren…

Dat zouden ze tenminste moeten zijn, maar vaak zijn ze niet zo eenvoudig.

Hoe kunt u snel, eenvoudig en effectief een pick-and-place-taak programmeren?

Hier is een gids om programmeren gemakkelijk te maken.

Het is duidelijk dat sommige robotprogramma’s moeilijker te maken zijn dan andere. Als je complexe sensorsystemen gebruikt met geavanceerde kunstmatige intelligentie-algoritmen, zal de programmeercomplexiteit ook hoog zijn.

Sommige vormen van pick-and-place kunnen complex zijn, bijvoorbeeld bin-picking, waarvoor geavanceerde vision-algoritmen nodig zijn. Pick and place is echter meestal een uiterst eenvoudige taak. Het gaat alleen om het oppakken van een item van de ene locatie in de werkruimte van de robot en het verplaatsen naar een andere locatie.

Het programmeren van een pick-and-place-taak zou ook een gemakkelijke taak moeten zijn…

Moet het programmeren van pick-and-place-taken niet eenvoudig zijn?

Op de meeste robots is pick-and-place een van de meest eenvoudige robotprogrammeertaken die u kunt tegenkomen.

Maar dat betekent niet dat het altijd gemakkelijk is.

Jonge nerdy computerprogrammeur werkt op desktop-pc op kantoor.

Soms is programmeren veel complexer dan nodig is. Je moet spelen met de teach-hanger van de robot, eindeloos de positie van de robot naar voren en naar achteren joggen. Als u een positie in het programma wilt bijwerken, is dat onhandig en moet u veel meer van uw programma bijwerken dan u had verwacht. Je merkt dat je constant de programmeerhandleiding moet opzoeken om jezelf te herinneren aan de exacte syntaxis van instructies, met behulp van de programmeertaal van de fabrikant.

Het probleem is dat we vaak denken dat we beperkt zijn tot het gebruik van alleen het programmeersysteem dat afkomstig is van de fabrikant van de robot.

We gaan ervan uit dat we de leerhanger van de robot moeten gebruiken, we moeten programmeren met de programmeertaal van de fabrikant, en als ze ons niet bevallen, kunnen we niets doen.

Als gevolg hiervan lopen mensen vaak vast met programmeermethoden die te veel regels code, te veel programmeerstappen en veel meer tijd vergen dan echt nodig is.

Het programmeren van een pick-and-place-taak duurt slechts een paar minuten.

5 verschillende manieren om een ​​pick-and-place-taak te programmeren

Er zijn meerdere manieren waarop u ervoor kunt kiezen om een ​​robot te programmeren voor pick-and-place. Sommige zijn gemakkelijker dan andere.

Hier zijn 5 van de meest voorkomende programmeermethoden:

1. Van de Teach-hanger van de robot

De standaard programmeeroptie voor de meeste robots is het gebruik van de standaard teach-pendant. Hoewel leerhangers handig kunnen zijn, maken ze programmeren meestal moeilijker dan nodig is. Volgens een onderzoeksenquête vonden gebruikers het onderwijzen van hangend programmeren een “vervelende en tijdrovende taak”. Deze complexiteit is gewoon niet logisch voor een eenvoudige taak als pick and place.

2. Met handgeleiding

Een steeds populairdere optie voor collaboratieve robots; deze programmeermethode omvat het verplaatsen van de robot met de hand. Het is zeker een gebruiksvriendelijke optie, maar het lijdt aan een gebrek aan precisie in vergelijking met andere programmeermethoden. Daardoor is hij alleen echt geschikt voor onnauwkeurige pick-and-place-taken.

3. Met de standaard programmeertaal

De volgende stap na het gebruik van de teach-pendant is het gebruik van de standaard programmeertaal van de robotfabrikant om de robot offline te programmeren. Als je een ervaren programmeur bent, kan dit behoorlijk snel zijn voor een pick-and-place-taak, aangezien sommige delen van het programma gemakkelijk te kopiëren en plakken zijn. Elke programmeertaal voor robots is echter anders en de taak is vaak onhandiger dan nodig is.

4. Met speciale offline programmering

Het gebruik van goede offline programmeersoftware kan pick-and-place-programmering uiterst eenvoudig maken. Dit kan meestal binnen enkele minuten worden bereikt en is compatibel met elke robot. Het enige mogelijke nadeel is dat je de robot vanaf een andere computer moet programmeren. Maar aangezien offline programmeren nu beschikbaar is voor mobiele apparaten, is zelfs dit minder een uitdaging.

5. Met virtuele realiteit

Oké, misschien is VR nog geen “gewone” programmeermethode, maar het lijkt waarschijnlijk dat het de komende jaren in populariteit zal groeien. Ook nu is het mogelijk om een ​​robot te programmeren met VR.

Wat is de eenvoudigste methode om Pick and Place te programmeren?

Tenzij u geavanceerde functionaliteit gebruikt, zoals bin picking, hoeft u niet ingewikkeld te worden om een ​​pick-and-place-taak te programmeren.

Als prestaties niet belangrijk zijn en uw robot handgeleiding ondersteunt (hoewel de meeste robots dit niet ondersteunen), dan kunt u die optie gebruiken om de taak snel te programmeren.

De eenvoudigste optie is echter in de meeste gevallen zeker met speciale offline programmeersoftware.

Natuurlijk kunnen we bevooroordeeld zijn door dat te zeggen. Maar het valt niet te ontkennen dat het aantal stappen dat nodig is om een ​​pick-and-place-taak in RoboDK te programmeren veel kleiner is dan bij veel andere methoden. U kunt de taak in slechts enkele minuten programmeren.

3 eenvoudige stappen om uw pick-and-place-taak te programmeren

Als u offline programmering gebruikt, zijn de stappen voor het programmeren van pick-and-place zeer eenvoudig.

Zij zijn:

  1. Stel uw robotwerkstation in offline programmeren in — Voeg de benodigde virtuele items en robot toe aan de simulatie. De opstelling hoeft geen volledige weergave te zijn van de echte omgeving (in feite is dit meestal tijdverspilling). Voeg gewoon voldoende items toe om de taak te voltooien.
  2. Maak doelen voor de sleutelposities in de taak — Maak vervolgens de referentiekaders die belangrijk zijn in de taak. De 4 vereiste doelen zijn: de picklocatie, de plaatslocatie en de twee bijbehorende naderingslocaties.
  3. Programmeer de robotbewegingen — Maak ten slotte het robotprogramma door deze 4 locaties te doorlopen. Dit duurt slechts een minuut of twee voor eenvoudige pick-and-place-taken.

Dat is echt alles wat nodig is om een ​​pick-and-place-taak te programmeren in offline programmering!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *