RoboDK hielp robotica-onderzoekers bij hun projecten

De wereld zit vol met robotica-onderzoekers die ‘het wiel opnieuw uitvinden’. Zowel in de industriële productie als in het onderzoek naar robotica besteden mensen vaak veel te veel tijd aan het combineren van technologieën die al door anderen in de robotica-industrie zijn gecombineerd.

Dit “opnieuw uitvinden van het wiel” leidt ertoe dat robotgebruikers kostbare tijd verspillen die anders zou kunnen worden besteed aan het ontwikkelen van hun toepassingen.

In de maakindustrie kan deze verloren tijd direct van invloed zijn op de productiviteit en daarmee de winstgevendheid van de operaties. In onderzoek betekent dit dat robotica-onderzoekers minder tijd hebben om hun nieuwe ideeën voor academische publicaties te ontwikkelen.

Is er een manier om te voorkomen dat we het wiel opnieuw moeten uitvinden in de robotica?

Een team van robotica-onderzoekers uit Slowakije ontdekte dat ze een aantal onnodige ontwikkelingsstappen konden verkorten. Ze konden dit doen door RoboDK en de bijbehorende plug-ins te gebruiken.

Hier is hoe ze het deden.

Even voorstellen… Het onderzoeksteam

Het onderzoeksteam is gevestigd in de Faculteit Productietechnologieën van de Technische Universiteit van Košice in Slowakije.

Dit specifieke project werd uitgevoerd door die robotica-onderzoekers: Martin Pollák, Monika Töröková, Marek Kočiško en Petr Baron. De afgelopen jaren heeft deze groep onderzoek gedaan naar verschillende fabricagetechnieken voor robots.

Ze waren op zoek naar nieuwe toepassingen voor gerobotiseerd 3D-printen met parametrische modellering en meerassig frezen.

Maar de groep had een probleem.

De vraag: hoe snel aan de slag te gaan met een robot

De moeilijkheid voor veel nieuwe robotgebruikers is om erachter te komen hoe je snel een fase kunt bereiken waarin je kunt beginnen met het ontwikkelen van je specifieke applicatie. Robotsystemen vergen vaak veel voorbereidend werk voordat ze klaar zijn om geprogrammeerd te worden.

Sterker nog, het programmeerproces zelf kan complex en log zijn. Niet alle programma’s hebben out-of-the-box interoperabiliteit met elkaar. Het samen gebruiken van meerdere programma’s kan uitgebreide programmering vereisen.

Om hun projecten te voltooien, moesten de onderzoekers verschillende 3D-modelleringsprogramma’s gebruiken; waaronder Rhinoceros, Grasshopper en Fusion 360. Het combineren van deze programma’s zou meer tijd vergen en wegwerken van hun academische ontwikkelingen.

Wat ze nodig hadden, was een manier om snel geavanceerde robotica en modelleringssoftware te combineren.

Gelukkig is dit een probleem dat we hier bij RoboDK al hadden opgelost.

Hoe RoboDK-plug-ins kunnen helpen met interoperabiliteit

Een leidend principe van RoboDK is dat het programmeren eenvoudig moet zijn. Dit zou ook het geval moeten zijn wanneer u meerdere programma’s samen gebruikt, zelfs als die programma’s geen RoboDK-product zijn. Dit is niet altijd het geval met programmeertools voor robots.

Een van de manieren waarop we interoperabiliteit garanderen, is door middel van onze groeiende bibliotheek met plug-ins voor toonaangevende CAD/CAM-pakketten. Met deze plug-ins kunt u met één druk op de knop snel en eenvoudig uw favoriete 3D-modelleringsprogramma combineren met robotprogrammering.

Het team van de Technische Universiteit van Košice kon twee van hun onderzoeksprojecten stroomlijnen door deze plug-ins en hun functionaliteit te gebruiken.

Project 1: 5-assig frezen met een industriële robot

Het eerste project dat we willen uitlichten, komt uit een onderzoek dat het team in 2019 publiceerde. Als onderdeel van dit onderzoek ontwikkelden ze een op maat gemaakte opspanning voor 5-assig robotfrezen.

Op maat gemaakte armaturen worden vaak gebruikt in de productie om hardware te combineren die niet uit de doos samenwerkt.

In dit geval gebruikte het team een ​​Bosch GGS 27 handslijpmachine als freeskop. Ze bevestigden het aan een ABB IRB 140 6-assige industriële robot. Dankzij hun aangepaste armatuur konden ze de freeskop op de robot bevestigen.

Gewoonlijk kan het combineren van dergelijke technologieën een uitdaging vormen als het gaat om het programmeren van de robot. Omdat het gereedschap niet specifiek is ontworpen als robotfreeskop, kunnen andere programmeeroplossingen moeite hebben om het te integreren.

De onderzoekers gebruikten de 3D-modelleringssoftware om een ​​voorbeeldontwerp te maken. Dit voorbeeld bevatte een rempedaal voor een auto en exporteerde het vervolgens naar RoboDK om het robotprogramma te maken.

Zoals ze in hun artikel uitleggen, is dit type generatief parametrisch ontwerp handig bij productie, omdat je hiermee je ontwerpen snel en gemakkelijk kunt wijzigen. Met RoboDK update je het robotprogramma net zo snel.

U ziet misschien de voordelen van robotbewerking… maar ziet uw baas dat ook? Zo overtuigt u het management om uw robotbewerkingsproject goed te keuren.

Heb je ooit geweldige ideeën gehad die je met je baas wilde delen over hoe je je bedrijf kunt verbeteren?

We kunnen de voordelen zien die een nieuwe technologie of aanpak voor onze werkplaats zal opleveren. Maar het management zou kunnen zeggen dat er “niet genoeg budget” of “niet genoeg tijd” is.

Robotbewerking kan een game-changer zijn voor uw bedrijf. Een verspanende robot kan uw leven vereenvoudigen en zelfs traditionele CNC-machines overtreffen.

U bent waarschijnlijk op de hoogte van de voordelen die robotbewerking kan bieden voor uw werkplaats of productielijn. Toch is het management misschien niet zo overtuigd… of in ieder geval nog niet!

Zo kunt u het management overtuigen om uw robotbewerkingsproject goedgekeurd te krijgen.

Waarom het management misschien niet akkoord gaat met gerobotiseerde bewerkingen

Stel je voor dat je naar je baas gaat met een voorstel om robotbewerking te gaan gebruiken… en ze zeggen nee.

Welke redenen denk je dat ze zouden kunnen hebben voor deze afwijzing?

In deze situaties geven we vaak snel de schuld aan het management. We zouden kunnen zeggen dat ze “blind zijn voor nieuwe technologieën” of dat ze “te veel gericht zijn op kostenbesparingen”.

Hoewel deze in sommige zeldzame gevallen een kern van waarheid kunnen bevatten, zijn ze vrij onwaarschijnlijk. In de meeste gevallen zijn de mensen in het management zeer toegewijd om het bedrijf succesvol te maken. Het is in hun belang om het bedrijf zo goed mogelijk te laten draaien.

Hoewel u waarschijnlijk de voordelen van gerobotiseerde bewerkingen kunt zien, kijken zij waarschijnlijk eerder naar de risico’s.

5 gemeenschappelijke zorgen over nieuwe robottechnologie

In de eerste plaats ziet je baas waarschijnlijk de voordelen van robotica niet. In plaats daarvan horen ze “nieuw robotproces” en denken ze aan een van de vele problemen, waaronder:

 • “Het kost te veel”. Waarschijnlijk de meest voorkomende zorg. Voor velen staat automatisering gelijk aan hoge kosten.
 • “De ROI is lang en onzeker”. Managers zouden kunnen denken aan Return on Investment in plaats van aan de kosten vooraf. Ze zullen worden afgeschrikt als ze geen duidelijke terugverdientijd zien of als ze denken dat het te lang zal duren.
 • “We hebben het te druk met andere operaties”.In plaats van de potentiële tijdbesparende voordelen die robotbewerking zou kunnen opleveren, denkt uw baas aan alle personeelsuren die het zal kosten.
 • “Automatisering zal impopulair zijn”. — De media staan ​​vol met verhalen over “robots die jobs aannemen”. Het management zou kunnen denken dat het personeel zich zal verzetten.
 • “We hebben geen robotbewerking nodig.” — U stelt waarschijnlijk robotbewerking voor als alternatief voor bestaande handmatige of CNC-processen. Het management ziet echter mogelijk niet in waarom een ​​robot beter is dan wat u al heeft.

Het is belangrijk om deze zorgen direct aan te pakken in plaats van ze te negeren. De kans dat het management uw voorstel accepteert, is veel groter als u aantoont dat u hun zorgen begrijpt. Sterker nog, je hebt een strategie bedacht om ze te overwinnen.

6 stappen om te zorgen voor een succesvol voorstel

Het maken van een succesvol voorstel voor robotbewerking vereist verschillende voorbereidingsstappen.

Dat betekent dat u een beetje “huiswerk” moet doen als u wilt dat uw voorstel wordt geaccepteerd.

Hier zijn 6 stappen om een ​​waterdicht voorstel op te stellen dat het management ervan zal overtuigen dat robotbewerking een goede oplossing is:

 • Beoordeel de geschiktheid van robotbewerking.Voordat u uw oplossing aan het management presenteert, moet u eerst zelf zeker zijn. Neem even de tijd om de specifieke problemen te verduidelijken die robotbewerking zal oplossen.
 • Maak een lijst van de voordelen en tastbare verbeteringen.Als je je al een tijdje verdiept in robotautomatisering, heb je waarschijnlijk een intuïtief gevoel. Maak een lijst van de potentiële voordelen voor uw productieproces en voeg daar waar mogelijk specifieke cijfers aan toe.
 • Zoek uit wat belangrijk is voor je baas. Je hebt een veel grotere kans dat je voorstel wordt geaccepteerd als je de voordelen presenteert op een manier die de belangrijkste zorgen van je baas direct aanspreekt. Als ze bijvoorbeeld altijd praten over het verlagen van kosten of het verhogen van de productie, is het waarschijnlijk dat deze belangrijk voor hen zijn.
 • Zet de voordelen om in taal die ze begrijpen.Dit is waar de “Jedi Mind Trickery” van het proces om de hoek komt kijken … nou ja, misschien niet helemaal mind trickery. U zult uw kansen op succes echter omhoogschieten als u de voordelen ‘vertaalt’ op een manier die de belangrijkste zorgen van uw baas direct aanspreekt. Als uw baas zich bijvoorbeeld het meest zorgen maakt over de groei van het bedrijf, kunt u in plaats van te zeggen dat robotbewerking “bewerking flexibeler zal maken” zeggen “ons in staat stellen grotere werkstukken te produceren, waardoor we nieuwe markten kunnen bedienen”.
 • Bouw en repeteer uw voorstel. — Elk voorstel, hoe klein ook, kan baat hebben bij een goede repetitie. Je kunt het voorstel bijvoorbeeld opschrijven, maar er ook voor zorgen dat je het zelfverzekerd hardop kunt uitspreken.
 • Presenteer uw voorstel en follow-up. — Nadat u het “huiswerk” hebt gedaan, kunt u nu uw pleidooi voor robotbewerking aan het management presenteren. Zorg ervoor dat u eventuele vragen beantwoordt en neem contact op door de details van het voorstel schriftelijk te verzenden.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *