Robotica-nieuws – januari 2022

Industriële Robot Briefing

CES 2022 zorgde ervoor dat januari op spectaculaire wijze van start ging, met nieuwe mensachtigen, de plannen van Samsung om de Amerikaanse robotmarkt te betreden en de autonome tractor van Deere die de meeste krantenkoppen haalde.

Er werden ook enkele interessante industriële technologieën geïntroduceerd op de show, waaronder de nieuwe Intel Alder Lake S-serie en H-serie processors voor edge computing en IoT-toepassingen, Ubiquity Robotics’ goedkope, op ROS gebaseerde, mobiele robot genaamd ‘Conveyor’, en de verbeterde Smart Farm-oplossing van Doosan.

Elders, sprekend over Tesla’s plannen om een ​​mensachtige robot te ontwikkelen, mijmerde CEO Elon Musk dat het project “het potentieel heeft om in de loop van de tijd belangrijker te worden dan de autohandel” en de bezorger Ocado onthulde dat het 3D-printtechnologie gebruikt om de keuze te bouwen. -and-pack-robots die in de fulfilmentcentra worden gebruikt om de verpakkingsefficiëntie te verbeteren en de bedrijfskosten te verlagen.

Eveneens in januari kondigde de maker van autonome mobiele robots MiR een omzetstijging van 42% ten opzichte van 2021 aan en cobotpionier Universal Robots rapporteerde een recordjaaromzet van 311 miljoen dollar, een stijging van 41% ten opzichte van 2020 en 23% meer dan pre-pandemische resultaten in 2019.

Krediet: DHL Supply Chain

DHL Supply Chain kondigde een investering van USD 15 miljoen aan in automatisering van Boston Dynamics (te beginnen met de inzet van diens opvallende ‘Stretch’-robot bij losprocessen in distributiecentra), en Fanuc onthulde de M-1000iA, zijn krachtigste seriële link industriële robot tot nu toe, met een laadvermogen van 1000 kg.

De opkomst van RaaS

Met Robotics-as-a-Service (RaaS)-bedrijfsmodellen kunnen bedrijven profiteren van de voordelen van automatisering door robots en componenten te leasen in plaats van ze volledig te kopen. De opkomst van RaaS in de afgelopen jaren is een van de meest opwindende trends in industriële robotica geweest, vooral voor kleinere bedrijven die traditioneel niet in staat waren om automatisering in te zetten vanwege de kapitaalkosten.

Krediet: FORMIC

Door gebruik te maken van RaaS-mogelijkheden kunnen bedrijven tegenwoordig automatisering huren tegen een uurtarief dat aanzienlijk lager is dan het inhuren van een menselijke werknemer. Marktanalisten ABI Research schatten dat de geïnstalleerde basis voor RaaS zal groeien van 4.442 eenheden in 2016 tot 1,3 miljoen in 2026.

Wired behandelde dit onderwerp en de implicaties voor fabrieken en arbeid in januari en meldde dat:

Lynn Wu, universitair hoofddocent aan de Wharton School van de University of Pennsylvania en co-auteur van het onderzoek uit 2019, zegt dat ze verwacht dat robots die per uur worden betaald vaker voorkomen. Maar ze merkt op dat, in tegenstelling tot veel informatietechnologieën, maar weinig bedrijven weten hoe ze robots moeten gebruiken. “Het gaat langer duren dan mensen denken”, zegt ze.

Nieuw onderzoek naar samenwerking tussen mens en robot

Nu mensen en robots elkaar meer dan ooit tevoren kruisen, racen onderzoekers om de samenwerking tussen mens en robot te begrijpen en te verbeteren, vooral in industriële omgevingen.

Chinese onderzoekers hebben een gesloten mens-machine-interface ontwikkeld die auditieve, visuele en haptische virtual reality (VR) integreert in een robotachtig VR-systeem. Het systeem maakt gebruik van huidskleur elastomeer silicium als hechtende interface met de huid van de gebruiker. Koperdraden verbinden de batterij, sensoren en andere elektronica en draadloze transmissie stelt de drager in staat om instructies naar een externe machine te sturen. (H/T AZO-robotica)

Het systeem stelt voor om elektronische huid te gebruiken als basis voor draadloze mens-machine-interfaces voor robot-VR. Krediet: PLOS

Ondertussen beweren onderzoekers van de China Three Gorges University een systeem te hebben ontwikkeld dat een combinatie van elektrische metingen van spieren en hersengolven gebruikt om de geest van een menselijke medewerker te lezen met een nauwkeurigheid van 96 procent.

De medewerker hoefde niets te zeggen of te doen wanneer hij een stuk gereedschap of een onderdeel nodig had, omdat de robot de bedoeling vrijwel onmiddellijk herkende, het object oppakte en op het werkstation zette, aldus de ontwikkelaars.

—South China Morning Post, 6 januari 2022

Elders ontdekte een studie die in januari in PLOS ONE werd gepubliceerd, dat mensen de beweging weerspiegelen van mensachtige robots waarmee ze communiceren. Bovendien lijkt de ritmische coördinatie tussen mens en robot op die tussen mensen. Popular Science meldt: „De meeste deelnemers merkten dat ze aan het synchroniseren waren met de robot, maar ze wisten niet zeker of zijzelf of de robot degene was die hun tempo aanpaste. Misschien zou het vinden van een manier om intentionaliteit te meten door middel van EEG of fMRI een volgende stap kunnen zijn in het in kaart brengen van dit gedragspatroon op neurobiologie, [lead researcher] Ghiles Mostafaoui stelt voor.

UBCO-promovendus Debasmita Mukherjee onderzoekt manieren om robots te programmeren zodat ze veilig naast mensen kunnen werken. Krediet: de Universiteit van British Columbia, Okanagan

En Safety & Health Magazine deed verslag van het werk van onderzoekers van de University of British Columbia, Canada, op het gebied van samenwerking tussen mens en robot. Het team heeft een systeem ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie en machine learning combineert om robots te helpen voorspellen wat andere robots en mensen zullen doen, en om gepast te reageren. Aanstaande is een paper van Debasmita Mukherjee, een doctoraatsstudent, die naar verwachting een nieuwe taxonomie van interactieniveaus tussen mensen en robots zal bevatten en een uitgebreid overzicht van de machine learning-methodologieën en industriële toepassingen daarvan in de context van aanpasbare collaboratieve robots.

Blue Origin neemt Honeybee Robotics over

Blue Origin van Jeff Bezos heeft plannen aangekondigd om Honeybee Robotics over te nemen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ruimtegebaseerde robotsystemen. De voorwaarden van de deal zijn niet bekendgemaakt.

Honeybee Robotics, opgericht in 1983, heeft automatisering ontwikkeld voor verschillende Mars-missies (zie video hieronder) en werkt momenteel samen met NASA aan de Dragonfly-missie om Saturnusmaan Titan te verkennen.

Blue Origin heeft zijn langetermijnplannen voor Honeybee niet bekendgemaakt, maar, zoals Space News meldde, zowel Blue Origin als Bezos “hebben lang gesproken over het gebruik van ruimtemiddelen om de uitbreiding van de mensheid naar de ruimte mogelijk te maken”, dus het lijkt waarschijnlijk dat de overname zal verdere uitbreiding en ontwikkeling zien van Honeybee’s robots en gereedschappen voor de extractie en het testen van mineralen.

Goudvis drijft zijn tank om voedsel te vinden

De virale ster van het roboticanieuws van januari was geen robot, maar een goudvis. Als iets van Douglas Adams’ Hitchhikers Guide To The Galaxy, kan de goudvis zijn ‘Fish Operated Vehicle’ – dat ook een aquarium en een robotplatform is – rondrijden om een ​​beloning te behalen. Het systeem is ontwikkeld door onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev in Israël en is ontworpen om de navigatiemogelijkheden van goudvissen te testen.

Na verloop van tijd ontdekten de onderzoekers dat de vissen gingen begrijpen dat hun acties de beweging van het gezichtsveld op de gewenste manier konden beïnvloeden, waardoor ze een smakelijke beloning kregen. Vervolgens veranderde het team de omgeving: de vissen reden met hun kleine gezichtsveld door zowel binnen- als buitenarena’s en met wisselende doelen en obstakels. Ze ontdekten dat de vissen geen problemen hadden om zich aan te passen; ze reden recht op hun beloning af en demonstreerden hun vermogen om het gezichtsveld te gebruiken om naar gewenste locaties te navigeren.

‘Goudvis leerde kleine landvoertuigen naar gewenste doelen te rijden’, PhysOrg, 5 januari 2022

RoboDK’s lezing

Nog vijf nieuwsberichten over robotica uit januari die onze aandacht trokken.

  • Kirigami-robotgrijpers zijn delicaat genoeg om eidooiers op te tillen (Science Daily)
  • Helpende handen: hoe cobots de productiviteitskloof dichten (The Engineer)
  • China’s 5-jarenplan streeft naar wereldwijd leiderschap in robotica (Industrie Europa)
  • LG lanceert CLOi-servicerobot na het behalen van UL-certificering (Robotics & Automation News)
  • Waarom we leven in een tijdperk van onnatuurlijke selectie (BBC)

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *