Robots voor materiaalbehandeling: een praktische introductie

Wat zijn material handling-robots? Hoe kunt u ze toepassen op uw bedrijfsvoering?

Veel taken in productiefaciliteiten vallen onder de paraplu van “materiaalbehandeling”. Het is echter niet altijd duidelijk hoe de term van toepassing is op robotautomatisering.

Hier is een praktische inleiding tot het gebruik van material handling-robots in uw bedrijf.

Wat zijn materiaalbehandelingsrobots?

De definitie van material handling is eenvoudig:

“Material Handling is het proces van het verplaatsen van goederen en materialen over korte afstanden binnen een gebouw, fabriek, faciliteit of magazijn.”

Hierna is een robot voor materiaalbehandeling elke robot die materialen over korte afstanden in uw faciliteit verplaatst.

Praktisch gezien betekent dit dat je de robot programmeert om elk object vast te pakken, naar een andere locatie te verplaatsen en weer neer te zetten. Om deze reden zijn material handling-taken relatief eenvoudig uit te voeren met een robot.

Is materiaalbehandeling te variabel voor robots?

Wanneer u op zoek gaat naar materiaalbehandelingstaken in uw faciliteit, zult u ze waarschijnlijk overal tegenkomen. Mensen zijn altijd materialen en werkstukken aan het oppakken, verplaatsen, sorteren en opslaan.

Je zou echter kunnen twijfelen of dergelijke taken echt geautomatiseerd kunnen worden. Het kan lijken alsof er gewoon te veel variatie is in material handling-taken voor automatisering.

Automatisering vereist inderdaad dat objecten op een consistente, regelmatige manier worden gepresenteerd.

Een voordeel van het robotinzetproces is echter dat het vaak mogelijkheden voor regelmaat blootlegt waar u ze voorheen niet zag. Bij het inzetten van uw material handling robot ontdekt u nieuwe consistentie in uw taken.

Een goede reden om robots te gebruiken voor materiaaloverslag

Er zijn een paar voordelen aan het gebruik van robots voor uw material handling-taken.

Robots kunnen helpen bij het overwinnen van enkele veelvoorkomende uitdagingen bij materiaalbehandelingsactiviteiten, waaronder:

  • Helpt hoge arbeidskosten laag te houden
  • Productiviteit verbeteren
  • Uitvaltijd over de hele linie verminderen

Maar er is één goede reden om robots te gebruiken die alle andere overtreffen:

  • Vermindering van letsel bij werknemers

Materiaalbehandelingstaken behoren tot de gevaarlijkste taken voor de gemiddelde werknemer. Hoewel er niet noodzakelijkerwijs gevaarlijke apparatuur bij betrokken is, bestaat altijd het risico dat mensen hun lichaam overbelasten. Dit kan te wijten zijn aan de repeterende bewegingen die musculoskeletale letsels veroorzaken.

Hoewel u dit risico kunt verkleinen met oefeningen voorafgaand aan het werk en ergonomische veranderingen, is het effectiever om de taak aan een robot over te dragen.

Waar robots passen bij andere materiaalbehandelingsmachines

Robots zijn slechts een van de verschillende machines voor materiaalbehandeling die u mogelijk in uw bedrijf gebruikt.

Voorbeelden van ander materieel zijn transportbanden, hijswerktuigen, geïntegreerde material handling systemen, bovenloopkranen, etc.

Elk van deze machines heeft zijn eigen plaats in uw activiteiten en robots zullen ze niet allemaal vervangen.

In welke situaties zet je een robot in?

Bedrijven gebruiken robots voor het soort taken dat mensen anders zouden moeten doen. In plaats van uw werknemers bijvoorbeeld zware zakken op pallets te laten tillen, kan een robot dit doen. Als je echter een heel vliegtuig door een hanger moet verplaatsen, heb je zeker iets als een bovenloopkraan nodig.

5 Robottoepassingen voor materiaalbehandeling

Hier zijn 5 voorbeelden van machinebehandelingstaken die perfect kunnen zijn voor een robot:

1. Producten verpakken

Een veelvoorkomende material handling-taak is het verpakken van producten voor verzending of verdere verwerking. De taak voegt geen waarde toe aan het product zelf. Het is een klassieke tussenstap.

Robots zijn perfect om in te pakken. Ze zijn zo flexibel dat je verschillende soorten producten naadloos kunt verwerken met dezelfde robot.

2. Deeloverdracht

Bij veel stappen in een productieproces gaat het simpelweg om het verplaatsen van onderdelen van het ene gebied in de faciliteit naar het andere. Dit is een saaie taak en is geen goed gebruik van de tijd van mensen.

De overdracht van robotonderdelen is een eenvoudige applicatie om te implementeren en te programmeren, waardoor dit een zeer goede eerste robottaak is.

3. Laden en lossen van transportbanden

Transportbanden zijn een gebruikelijke methode om materiaal door een faciliteit te verplaatsen. Maar het probleem met hen is dat u de producten erop moet laden en lossen.

Er zijn drie hoofdbenaderingen voor het laden van transportbanden:

  1. Laat mensen het doen, wat allemaal dezelfde uitdagingen heeft als hierboven vermeld
  2. Implementeer complexe, op maat gemaakte automatiseringsoplossingen om items naar de volgende geautomatiseerde stap in het proces te kanaliseren
  3. Gebruik een robot

Het gebruik van een robot heeft vergelijkbare flexibiliteitsvoordelen als het gebruik van mensen en is veel goedkoper dan volledige automatisering.

4. Materiaal op zijn plaats houden

Soms wilt u gewoon dat onderdelen op hun plaats worden gehouden terwijl er bewerkingen op worden uitgevoerd. De traditionele benaderingen hiervoor zijn om een ​​mens te gebruiken of om op maat gemaakte bevestigingen te maken om het materiaal stabiel te houden.

Robots kunnen eenvoudig worden geprogrammeerd om meerdere soorten onderdelen te verwerken. Ze worden vaak gebruikt voor dit soort taken, bijvoorbeeld om onderdelen voor een verfmachine te houden.

5. Palletiseren en depalletiseren

Materialen arriveren waarschijnlijk in uw faciliteit verpakt op pallets. Dit vereist dat ze worden gedepalletiseerd, een saaie en “rugbrekende” klus. Evenzo is de laatste fase voordat producten naar klanten worden verzonden meestal om ze op pallets te laden.

Robots zijn meer dan alleen geschikt voor palletiseertaken, ze zijn vaak aanzienlijk beter in deze taak dan mensen. Ze kunnen items met meer consistentie verpakken en zullen nooit last hebben van de musculoskeletale problemen die mensen hebben.

Hoe een robot voor machinebehandeling te programmeren

Als u eenmaal een goede taak voor materiaalbehandeling hebt geïdentificeerd, is het een goed idee om na te denken over hoe u uw robot gaat programmeren.

Hoewel taken voor materiaalbehandeling meestal eenvoudig zijn in vergelijking met andere robottoepassingen, is het de moeite waard om op zoek te gaan naar een programmeeroplossing die het programmeren zo eenvoudig mogelijk maakt.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *