TwinTrack versus handgeleiding: wat zijn de verschillen?

Ze bieden allebei een meer intuïtieve manier om uw robot te programmeren dan conventionele programmering. Maar wat is het verschil tussen TwinTrack en handgeleiding?

We hebben zojuist TwinTrack uitgebracht, onze nieuwe programmeertool voor industriële robots. Hiermee kunt u uw robot eenvoudig programmeren door het gewenste pad te volgen met de draagbare sonde van een lasertracker, geen conventionele programmering vereist.

Misschien kijk je naar TwinTrack en vraag je je af “Geeft het me niet gewoon dezelfde voordelen als handgeleiding?”

Hoewel er enkele overeenkomsten zijn tussen TwinTrack en Hand Guiding, zijn ze heel verschillend in wat u ermee kunt bereiken.

Hier is een overzicht van de twee programmeermethoden.

Wat is TwinTrack?

TwinTrack biedt robotgebruikers een nieuwe benadering van offline programmeren. In tegenstelling tot conventionele robotprogrammering – waarvoor training en vaak programmeervaardigheden vereist zijn – kan TwinTrack door iedereen worden gebruikt.

Als de door u gekozen taak momenteel wordt uitgevoerd door een technicus, kan die persoon de taak nu rechtstreeks aan de robot leren zonder afhankelijk te zijn van programmeurs die de taak niet zo goed kennen als zij.

TwinTrack maakt gebruik van een kant-en-klare lasertracker voor nauwkeurige positiedetectie en is compatibel met laserscanners van verschillende merken.

Wat is handgeleiding?

Handbegeleiding is een manier van online programmeren die meestal wordt geassocieerd met collaboratieve robots. Hiermee kan de gebruiker de robot programmeren door hem fysiek tussen de gewenste locaties in de werkruimte te slepen.

Omdat het een online programmeermethode is, is tijdens het programmeren toegang tot de fysieke robot vereist. Het vereist ook dat u de robot aanraakt wanneer deze operationeel is, zodat de robot in een veilige modus met een lagere snelheid moet werken.

3 overeenkomsten tussen TwinTrack en handgeleiding

Op basisniveau zijn er enkele overeenkomsten tussen de twee programmeermethoden. Dit zijn de 3 meest relevante overeenkomsten:

1. Geen conventionele programmering nodig

Zowel TwinTrack als handgeleiding bieden een gebruiksvriendelijke manier om een ​​robot te programmeren zonder conventionele robotprogrammering.

Met conventioneel programmeren bedoelen we:

  • De eigen programmeertaal van de fabrikant gebruiken om programma’s te maken op de teach-pendant van de robot of offline.
  • De robot in positie duwen met behulp van de leerhanger van de robot.

Beide opties vereisen training en/of aanzienlijke ervaring met industriële robotica. Daardoor zijn ze niet makkelijk toegankelijk voor nieuwe robotgebruikers.

2. Intuïtief doelonderwijs

Het programmeren van een robot houdt in dat je de doelen leert waar je naartoe wilt. Bij conventionele robotprogrammering vereist dit dat je een grondige kennis hebt van het coördinatensysteem van de robot. U moet op zijn minst de Euler-hoeken begrijpen en er geometrische berekeningen mee kunnen uitvoeren.

Zowel met TwinTrack als handgeleiding kunt u deze volledig achterwege laten. U geeft gewoon aan waar u de robot wilt laten bewegen (met behulp van de draagbare sonde of de bewegende robot zelf) en het systeem leert het doel kennen.

3. Zowel punt- als padleer

De meeste robotbewegingen kunnen worden herleid tot doelen of paden. Als je wilt dat de robot naar een bepaald punt gaat, leer je een doel aan. Als je wilt dat de robot een bepaalde lijn of bocht volgt, leer je hem het pad.

Met zowel TwinTrack als handgeleiding kunt u punten en paden aanleren (hoewel sommige vormen van handgeleiding geen ondersteuning bieden voor paden).

5 verschillen tussen TwinTrack en handgeleiding

Hoewel de twee programmeermethoden in sommige opzichten vergelijkbaar zijn, zijn er meer verschillen dan overeenkomsten.

Hier zijn 5 belangrijke verschillen tussen TwinTrack en handgeleiding:

1. Snelheid

Een probleem met handgeleiding is dat je de robot fysiek door zijn werkruimte moet slepen om punten en paden aan te leren. Dit kan lang duren en kan behoorlijk vermoeiend zijn als u een grote taak moet programmeren.

Met TwinTrack kunt u punten zo snel programmeren als nodig is om uw hand naar de doellocaties te bewegen.

2. Precisie

Handgeleiding wordt vaak bekritiseerd omdat het een lage precisiemethode is om een ​​robot te programmeren. Dit is terechte kritiek. Het is heel moeilijk om de robot precies te positioneren als je hem rondsleept.

Omdat het een lasertracker gebruikt, kan TwinTrack de doelpositie detecteren tot een precisie van 0,150 mm, de breedte van een mensenhaar.

3. Robotcompatibiliteit

Een groot probleem met handgeleiding is dat het beperkt is tot slechts een paar robotfabrikanten. Als uw fabrikant een optie voor handgeleiding biedt, kunt u deze gebruiken. Zo niet, dan is er weinig dat je kunt doen.

TwinTrack is out-of-the-box compatibel met meer dan 500 robots van 50 robotfabrikanten en dit aantal stijgt voortdurend.

4. Offline programmeren

Een fundamenteel verschil tussen de twee programmeermethodes is dat TwinTrack is ontworpen als een offline programmeertool en dat handmatige begeleiding slechts een vorm van online programmeren is.

Het probleem met online programmeren is dat je de robot fysiek aanwezig moet hebben. Dit betekent dat je hem langer uit productie moet nemen wanneer je wijzigingen wilt aanbrengen in het programma van de robot.

Dat gezegd hebbende, is het ook mogelijk om TwinTrack te gebruiken voor online programmering.

5. Kalibratie

Een toegevoegde bonus van TwinTrack is dat je je robot ook kunt kalibreren met alleen de hardware waarop hij draait.

Kalibratie zorgt ervoor dat de digitale tweeling van uw robot in de offline programmeersoftware echt een nauwkeurige weergave is van de echte robot. Nauwkeurigheid is een algemene zorg voor nieuwe gebruikers van offline programmeren.

Wat is beter? TwinTrack of handgeleiding?

Dus je hebt gekeken naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de twee technologie en je vraagt ​​je af wat voor jou de beste optie is.

Zoals bij zoveel beslissingen in het leven en in het bedrijfsleven, is het antwoord: “Het hangt ervan af.”

Als uw robot wordt geleverd met handbesturing en u zich geen zorgen maakt over de snelheid van programmeren, precisie, offline programmeren of kalibratie, is het misschien logisch dat u gewoon handbesturing gebruikt. Zolang het geen extra investering van uw kant vereist – dwz het is een standaardfunctie voor uw robot – heeft u echt niets te verliezen door het uit te proberen.

Als een van de voordelen van TwinTrack echter belangrijk voor u is, is het logisch om dit als een mogelijkheid te onderzoeken.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *