Versnel robotcodering met de nieuwe VSCode-ondersteuning

Robotprogrammering kan zoveel eenvoudiger zijn met de juiste tools. Onze nieuwe ondersteuning voor Visual Studio Code zal uw codering versnellen.

Jarenlang stond ik erop al mijn programmering in een normale teksteditor te doen. Ik weet niet waarom. Misschien gewoon uit gewoonte. Ik zou elke regel, elk woord, elke puntkomma code afzonderlijk typen.

Ik kon niet zeggen of ik een fout had gemaakt totdat ik de code had gecompileerd, deze naar de robot had gestuurd en op “Go” had gedrukt … en tegen die tijd was het vaak te laat. Er was veel debuggen nodig.

Op een dag ontdekte ik dat er teksteditors bestaan ​​die zich toeleggen op programmeren. Ze bevatten functies zoals syntaxisaccentuering, code-aanvulling en een geïntegreerde opdrachtregel. Plots versnelden mijn programmeervaardigheden.

Onze nieuwste RoboDK-update bevat voor het eerst ondersteuning voor Visual Studio Code (VSCode). Als de meest populaire ontwikkelomgeving van 2019, heeft deze nieuwe integratie het potentieel om uw robotprogrammeervaardigheden te versnellen.

Wat is Visual Studio-code?

VSCode is een platformonafhankelijke, open-source code-editor gemaakt door Microsoft. Het heeft versies voor Windows, Mac en Linux. In een onderzoek onder Stack Overflow-gebruikers dit jaar werd VSCode gerangschikt als de beste IDE voor alle soorten ontwikkelaars.

Jarenlang was Microsoft fel gekant tegen open-sourcesoftware. Maar meer recentelijk hebben ze hun toon veranderd en een aantal van hun programmeertools vrijgegeven als open-source. VSCode is in 2015 uitgebracht onder de open-source MIT-licentie.

VSCode maakt deel uit van de Visual Studio-groep van softwaretools die het volgende omvat:

 • Visuele studio – De complete IDE die is ontworpen voor het ontwikkelen van Windows- en .NET-applicaties, sterk gebaseerd op grafische gebruikersinterfaces (GUI’s).
 • Visual Studio Express — Gratis, vereenvoudigde versies gericht op specifieke toepassingen (bijv. webontwikkeling, C#-codering).
 • Visual Studio-gemeenschap — Een gratis, vereenvoudigde versie van volledige Visual Studio.
 • Visual Studio-code — Een gratis, platformonafhankelijke code-editor die kan worden uitgebreid met plug-ins.

Visual Studio Code is een beetje anders dan andere versies van Visual Studio. Het is veel eenvoudiger en focust niet alles op GUI-ontwikkeling.

Visual Studio versus VSCode

Als je al bekend bent met Visual Studio (maar niet met VSCode), vraag je je misschien af ​​wat het verschil is tussen de twee.

Hier zijn 5 verschillen tussen de twee programma’s:

 1. VSCode is meer een lichtgewicht code-editor dan de allesomvattende, “zware” IDE die Visual Studio is.
 2. GUI-ontwikkeling is geen kernfunctie in VSCode, terwijl GUI-ontwikkeling een kernonderdeel is van Visual Studio.
 3. Visual Studio is meer projectgericht, terwijl VSCode meer bestandsgericht is.
 4. Visual Studio is vooral gericht op .NET-ontwikkelaars, maar VSCode kan voor elk type codering worden gebruikt.
 5. VSCode werkt op minder krachtige computers die moeite zouden hebben om de volledige Visual Studio uit te voeren.

VSCode-extensies en plug-ins

Een van de belangrijkste voordelen van VSCode is dat de functies ervan kunnen worden uitgebreid met plug-ins van de Visual Studio Extensions Marketplace.

We hebben nu onze eigen RoboDK-extensie, die ik hieronder zal introduceren.

Wat de nieuwe RoboDK-ondersteuning kan doen

We hebben allemaal onze eigen favoriete editor voor codering. RoboDK is in dit opzicht zeer flexibel omdat het de mogelijkheid heeft om elke teksteditor te gebruiken.

RoboDK kan ook worden geïntegreerd met de volgende editors:

 • Wetenschap — Dit is de standaard teksteditor voor RoboDK voor het bewerken van robotprogramma’s. Het is een platformonafhankelijke teksteditor die oorspronkelijk is ontwikkeld om de mogelijkheden van de Scintilla-codebewerkingscomponenten te demonstreren. Het is uitgegroeid tot een handige teksteditor op zich.
 • Python IDLE — Dit is de ontwikkelomgeving die standaard wordt gebruikt wanneer u Python-scripts binnen RoboDK bewerkt.
 • VSCode — De nieuwste versie van RoboDK wordt geleverd met de VSCode-editor, zodat u deze “out of the box” kunt gebruiken.

Tot nu toe gebruikten veel gebruikers alleen Windows Notepad of het iets meer functionele Notepad++. Dit was oké, hoewel enigszins omslachtig. VSCode biedt een veel rijkere set functies.

VSCode gebruiken

Ervan uitgaande dat u VSCode hebt ingesteld als uw gekozen editor in het venster Opties (ga naar Extra>Opties>Programma), wordt de editor aangeroepen wanneer u een van de volgende taken uitvoert in RoboDK:

 • Selecteer “Robotprogramma genereren” — Het gegenereerde programma wordt geopend in VSCode. Als u de extensie voor syntaxisaccentuering gebruikt (zie hieronder), wordt de robotcode ook ingekleurd.
 • Python-script bewerken — Het script wordt geopend in VSCode, dat al syntaxisaccentuering voor Python bevat.
 • Postprocessor toevoegen/bewerken — De postprocessorcode wordt geopend in VSCode, met syntaxisaccentuering als de extensie wordt gebruikt.

Syntaxisaccentuering

Als onderdeel van de nieuwe ondersteuning hebben we ook een VSCode-extensie uitgebracht voor syntaxisaccentuering. Deze functie verandert de kleur van de verschillende onderdelen van een programmeertaal en maakt het veel gemakkelijker om te zien wat elk onderdeel van de programmering aan het doen is. Dit verkleint de kans op coderingsfouten voordat u zelfs maar in de foutopsporingsfase komt.

Syntaxisaccentuering kan lastig zijn wanneer u verschillende robotmerken gebruikt, omdat elke fabrikant zijn eigen programmeertaal gebruikt.

De RoboDK-extensie bevat momenteel ondersteuning voor de volgende robottalen:

 • ABB RAPID (MOD/PRG-bestanden)
 • Comau (PDL)
 • Fanuc (LS-bestanden)
 • Kawasaki (PRG)
 • KUKA KRC (SRC-bestanden)
 • Yaskawa/Motoman (JBI/Informeren)
 • Stäubli (VAL3/XML)
 • Universele robots (script)

We zullen de extensie blijven updaten om de ondersteuning voor meer robotcontrollers en bestandstypen te vergroten.

De geest van open source behouden

Heeft u een robottaal nodig die onze extensie nog niet ondersteunt?

We brengen de extensie ook uit als open source. Als je wilt, kun je de codebibliotheek bekijken en zelf de ondersteuning toevoegen, waar zowel je programmering als andere robotgebruikers baat bij hebben.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *