Waarom u robotgraveren voor uw producten zou moeten kiezen

Maatwerk zit in de lift… kan uw bedrijf aan de vraag voldoen? Robots zijn een geweldige manier om te voldoen aan de behoeften van meer personalisatie. En graveren is een geweldige optie!

Er is de afgelopen jaren een verandering in de productie opgetreden. Zoals FinancesOnline uitlegt “Het is niet meer dan een paar jaar geleden wanneer [the number of] gepersonaliseerde producten […] op je vingertoppen te tellen.”

In het verleden waren de meeste gepersonaliseerde producten marketingartikelen of speciale eenmalige opdrachten. Voor de meeste fabrikanten was maatwerk zo kostbaar dat ze het gewoon niet deden.

Sinds kort is dat allemaal veranderd. Voordelig graveren betekent dat een grote verscheidenheid aan producten binnen enkele minuten eenvoudig kan worden gepersonaliseerd. De graveertechnologie is nu zo toegankelijk dat zelfs een hobbyist het aan zijn werkplaats kan toevoegen. Als u naar een online e-commerce marktplaats kijkt, ziet u een enorm scala aan op maat gemaakte producten die door duizenden verschillende kleine leveranciers worden verkocht.

Vertaalt deze trend zich in meer omzet? Absoluut! Volgens een onderzoek van Deloitte uit 2015 is 1 op de 4 klanten bereid meer te betalen voor een gepersonaliseerd product.

Robotica is een spectaculaire manier om personalisatie toe te voegen aan uw bedrijf. Robots zijn flexibeler dan traditionele CNC-graveermachines en kunnen gemakkelijk worden verplaatst naar andere taken wanneer u ze niet gebruikt om te graveren.

Hier is een inleidende gids voor het gebruik van robotica om uw gepersonaliseerde producten te graveren.

De 2 manieren om een ​​robot te gebruiken voor graveren

Er zijn twee belangrijke manieren waarop u een robot kunt gebruiken om te graveren:

1. Robot bedient het graveergereedschap

Dit is het type robotgravure dat we in de rest van dit artikel behandelen. Het omvat het bevestigen van het graveergereedschap aan de robot zelf en het programmeren om de graveertaak uit te voeren (bijvoorbeeld met het frees- of tekengereedschap van RoboDK).

Vanwege de grote werkruimte van robots en de mogelijkheid om externe assen te gebruiken, kunt u met deze methode veel grotere gravures realiseren dan met speciale CNC-graveermachines.

2. Robot doet machineonderhoud

Hierbij wordt een robot gebruikt om een ​​speciale graveermachine te bedienen. U kunt de robot bijvoorbeeld programmeren om producten op te pakken en in een speciale lasergraveerder te plaatsen, zoals dit voorbeeld van een juwelier laat zien. Dit verhoogt de productiviteit van de machine omdat u er zelf geen producten in hoeft te laden.

Elk van deze opties kan geschikt zijn voor uw specifieke situatie. Voor de tweede optie moet u echter wel een andere graveermachine aanschaffen, wat de kosten en complexiteit van de oplossing verhoogt.

4 soorten graveerprocessen

De traditionele methode voor het graveren van producten is het gebruik van een speciale CNC-machine. Er is een enorm scala aan verschillende CNC-machines, elk specifiek geschikt voor een bepaald type gravure. Alle processen in de onderstaande lijst zijn ook realiseerbaar met een robot.

De 4 meest voorkomende soorten gravures zijn:

 1. Roterende gravure — Een draaiend frees- of freesgereedschap wordt gebruikt om dunne groeven in het materiaal te snijden. Grotere gebieden worden verwijderd door geleidelijk dunne lagen van het materiaal weg te snijden.
 2. etsen — Een soortgelijk proces als rotatiegraveren. In plaats van groeven in het materiaal te snijden, wordt echter een schurend etsgereedschap gebruikt om vormen in het oppervlak te krassen. Het gereedschap kan heen en weer of roterend zijn.
 3. Lasergravure – Een krachtige laser wordt gebruikt om een ​​dunne lijn in het oppervlak van het materiaal te branden. Dit is een erg populair type gravure aan het worden, omdat het hout en andere producten kan personaliseren zonder de structurele eigenschappen van het materiaal te veranderen.
 4. pyrografie — Een heet metalen element wordt gebruikt om een ​​dunne lijn of vormblokken in het oppervlak van het materiaal te branden. Dit is vergelijkbaar met lasergraveren omdat het werkt door het materiaal te verbranden, maar het wordt meestal gebruikt voor hout en produceert een meer natuurlijke stijl van graveren.

De twee meest voorkomende hiervan zijn waarschijnlijk rotatiegraveren en lasergraveren.

10 materialen die u kunt graveren met een robot

Het meest voorkomende materiaal voor gepersonaliseerde producten is waarschijnlijk hout, wat traditioneel wordt gedaan met een CNC-freesmachine. Veel materialen kunnen echter met een robot worden gegraveerd.

Hier zijn 10 populaire materialen die kunnen worden gegraveerd met behulp van een of meer van de hierboven genoemde processen.

 1. Hout – Er is een breed scala aan houtsoorten (bijv. MDF, multiplex, hardhout, kurk) en ze kunnen worden gegraveerd met behulp van een van de bovenstaande methoden (inclusief pyrografie).
 2. Metaal — Metalen zijn compatibel met alle graveermethoden (behalve pyrografie).
 3. Glas – Glasproducten zijn vooral populair om te personaliseren, omdat ze goede geschenken zijn en kunnen worden gegraveerd met een van de bovenstaande methoden (behalve pyrografie).
 4. Kunststof — Kunststoffen zijn een van de meest voorkomende materialen en kunnen worden gegraveerd met behulp van een van de bovenstaande methoden (behalve pyrografie).
 5. rubber — Gegraveerd rubber kan worden gebruikt om van alles te maken, van gepersonaliseerde polsbandjes tot rubberen stempels, en het is compatibel met alle bovenstaande methoden (behalve pyrografie).
 6. Stof – Sommige stoffen (bijv. katoen, leer, nylon) zijn compatibel met lasergraveren en niet-synthetische stoffen kunnen worden gegraveerd met pyrografie.
 7. Papieren kaart – Als houtderivaten kunnen papier en karton gegraveerd worden met zowel laser als pyrografie.
 8. Schuim — Verschillende soorten schuim kunnen worden gegraveerd met behulp van een van de bovenstaande methoden (behalve pyrografie).
 9. Steen – Steen van bijna elk type (bijv. graniet, marmer, tegels) kan ook worden gegraveerd met een van de bovenstaande methoden (behalve pyrografie).
 10. Keramiek — Serviesgoed is een populair product voor personalisatie en keramiek kan worden gegraveerd met een van de bovenstaande methoden (behalve pyrografie).

Van welk materiaal uw product ook is gemaakt, u kunt waarschijnlijk robotgraveren gebruiken om het te personaliseren.

Aan de slag met robotgraveren

U kunt uw robotgraveertoepassing meteen testen in een simulatie door een proefexemplaar van RoboDK te downloaden. Als je nog geen robot hebt, moet je er een vinden. De Robotbibliotheek is een goede plek om te kijken welke robots er op de markt beschikbaar zijn. Er zijn enkele kleinere robots die gericht zijn op graveertaken (bijv. de robots van UR en Dobot).

Zodra u uw robot heeft, hoeft u alleen maar een geschikte eindeffector te kiezen en een testsimulatie te maken!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *