Als u op zoek bent naar een eindeffector voor robotboren, kan het moeilijk zijn om te weten welk gereedschap u moet kiezen.
Is robotboren hetzelfde als elk ander type boor als het gaat om de aanschaf van een gereedschap?
Of zijn er extra eigenschappen waar u op moet letten?
Robotboren is een relatief eenvoudige bezigheid. Je hebt alleen wat basiskennis nodig om de juiste eindeffector voor jou te vinden.
Uw opties voor het boren van eindeffectoren zijn relatief eenvoudig. Als je met een robot wilt boren, heb je waarschijnlijk een boorspindel nodig.
Een boorspindel past direct op de pols van uw robot. Het houdt de boor vast en levert het benodigde koppel en de snelheid om gaten te boren. De robot houdt de spil eenvoudig in positie op het materiaal.
Hoe een boorspil werkt
Je kunt een boorspindel zien als een handboormachine. In tegenstelling tot statische kolomboormachines, die grote motoren en aandrijfriemen hebben om een hoog koppel te leveren, is een boorspindel compact. Alles zit in de spindel.
Dit betekent echter niet dat het gereedschap noodzakelijkerwijs minder krachtig is dan ander boorgereedschap. De bewerkingsspindel TeknoMotor C31/40-C bijvoorbeeld, die is opgenomen in de RoboDK-bibliotheek, heeft een vermogen van 700 W. Dit is het dubbele van de kracht van veel boormachines voor thuis.
De juiste robotspindel vinden voor uw taak
Welke boorspindel is het beste?
Het antwoord hangt af van de behoeften van uw specifieke taak. Bij het vergelijken van de verschillende robotspindels die op de markt verkrijgbaar zijn, moet u een aantal eigenschappen beoordelen.
Factoren die van invloed zijn op uw keuze van de spindel zijn onder andere:
- Het robotmodel dat u gebruikt.
- Het materiaal waarin u boort.
- De snelheid en kracht die nodig zijn voor deze boortaak.
Er zijn een paar tips die u kunt volgen om de meest nauwkeurige robotboring te krijgen, zoals ervoor zorgen dat de robot de vereiste stijfheid heeft om de boortaak te voltooien.
Boren versus bewerkingsspindels
Een ander type robotspindel dat u mogelijk tegenkomt, is het bewerken van spindels. Deze lijken sterk op boorspindels. Het belangrijkste verschil is dat bewerkingsspindels zowel axiale als radiale belastingen ondersteunen, terwijl een boorspindel alleen axiale belastingen ondersteunt.
Als u overweegt om robotbewerking uit te proberen, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een bewerkingsspindel voor zowel boren als bewerken.
7 Eigenschappen om naar te zoeken in een robotboor-eindeffector
Aan welke functies moet u prioriteit geven als u op zoek bent naar een eindeffector voor boren?
Vergeleken met ander robotgereedschap zijn boorspindels redelijk eenvoudig. Toch zijn er enkele eigenschappen waarmee u rekening moet houden bij het zoeken naar de juiste spindel voor u.
Zeven veelvoorkomende eigenschappen zijn:
1. Lichtgewicht
Een groot verschil tussen robotboren en andere soorten CNC-boren is de gewichtslimiet.
Robots hebben een beperkt laadvermogen dat van invloed is op de hoeveelheid kracht die de robot op een oppervlak kan uitoefenen. Als u een zware boorspindel kiest, kan dit de hoeveelheid kracht verminderen die de robot kan uitoefenen bij het boren, afhankelijk van de oriëntatie van de eindeffector op dat moment.
2. Koeling
Boorgereedschap wordt heet. Er zijn verschillende koelsystemen die u kunt gebruiken om de hitte van het gereedschap tijdens het gebruik te verminderen.
Voorbeelden van koelsystemen zijn onder meer luchtconvectie, luchtvortex (waarbij perslucht wordt gebruikt om onderkoelde lucht te genereren), vloeistof en ventilatoren.
3. Montagemogelijkheden
U moet uw boorspindel aan het uiteinde van uw robotarm kunnen bevestigen.
Als er geen montagemogelijkheid is voor uw robotmodel, kunt u waarschijnlijk nog steeds de boorspindel gebruiken. U hoeft alleen maar uw eigen montageplaat te maken om de spil aan de pols van de robot te bevestigen.
4. Voedingssysteem
Boorspindels worden vaak elektrisch aangedreven. Er zijn echter ook pneumatische en hydraulische boorspindels op de markt.
Houd er rekening mee dat u mogelijk een extra voedingssysteem voor uw eindeffector moet aanschaffen als u nog geen geschikt systeem beschikbaar heeft.
5. Draaisnelheid
De snelheid van uw boorspindel heeft invloed op hoe snel hij door een bepaald materiaal zal boren en er zijn een paar verschillende formules die worden gebruikt om dit te berekenen.
Spindels worden geleverd met een breed scala aan snelheden van 0 RPM tot 30.000 RPM of meer.
6. Kracht of kracht
Het vermogen of de kracht van de boorspindel is van invloed op het soort materiaal dat kan worden gebruikt om te boren. Voor het boren van titanium is bijvoorbeeld een krachtiger gereedschap nodig dan voor het boren van zacht aluminium.
Het vermogen wordt meestal aangegeven in pk’s of watts.
7. Gereedschapsopties
Het “zakelijke uiteinde” van elke bewerkingsspil is de boor die u eraan bevestigt. U moet ervoor zorgen dat uw spil de boren ondersteunt die u wilt gebruiken en vice versa.
Gebruikelijke gereedschapsopties zijn onder meer een standaard spantang (zoals te zien op een kolomboormachine), pneumatische montage en automatische gereedschapswisselaars.
Een handige tip voor het programmeren van uw robotboorspindel
Waar moet je op letten bij het programmeren van je boorrobot?
Ten eerste is het een goed idee om een programmeerinterface te gebruiken die is ontworpen voor robotbewerking en boren. Zo wordt RoboDK geleverd met een bewerkingswizard waarmee u snel en eenvoudig bewerkings- en boorpaden kunt toevoegen.
Een handige tip voor het programmeren is om te onthouden dat kalibratie van vitaal belang is. Wanneer u handmatig boort, kunt u de punt van de boor zien. Hierdoor kunt u zich heel gemakkelijk aanpassen aan veranderingen in de bitpositie.
Met een robot weet u alleen dat de boor in positie is door de robot correct te kalibreren wanneer u van gereedschap wisselt.