Wat is de beste manier om een ​​robot te programmeren?

Hoe kies je tussen alle verschillende programmeeropties? Hier is een onfeilbare manier om te kiezen.

We horen vaak van professionals die moeite hebben om te beslissen welke methode ze moeten gebruiken om hun robot te programmeren. Misschien zit jij in een soortgelijke situatie?

Aan de ene kant ben je misschien al een ervaren robotprogrammeur, maar wil je weten of er een efficiëntere methode beschikbaar is. Aan de andere kant, misschien ben je net begonnen met robotica en wil je vanaf het begin de beste programmeermethode kiezen.

Er zijn veel opties!

Robotfabrikanten zullen u proberen te overtuigen van de voordelen van hun programmeermethodes. Externe providers (zoals wijzelf) willen dat u de voordelen van hun programmeermethoden ziet. Dan zijn er veel bedrijven die complete robotintegratie- en programmeersystemen leveren, die willen dat u hun diensten koopt.

Hoe kies je de beste manier om je robot te programmeren!?

Het is begrijpelijk dat mensen verward zijn. Er zijn verschillende goede methoden om een ​​robot te programmeren. In dit artikel hebben we de tegenstrijdige informatie doorgenomen en een eenvoudige vergelijking gemaakt van de meest gebruikelijke programmeermethoden voor robots.

Hoe u de beste programmeermethode voor u kiest

Er is geen enkele programmeermethode die perfect is voor elke situatie. Voordat we naar de specifieke methoden kijken, is het belangrijk dat u uw situatie verduidelijkt. Zo weet je zeker dat je de beste optie voor jou kiest.

Beantwoord eerst de volgende vragen:

 1. Wat is uw niveau van algemene programmeerervaring? — Als u al een ervaren robotprogrammeur bent, zouden er geen beperkingen moeten zijn voor de programmeermethode die u kiest. Als robotprogrammering nieuw voor u is, heeft u er baat bij om een ​​van de gemakkelijker te gebruiken methodes te kiezen (bijv. doorloop of een grafische programmeermethode).
 2. Wat is uw niveau van programmeerervaring met deze robot? — Je hebt misschien algemene programmeerervaring, maar geen ervaring met dit specifieke merk robot. Kies de methode waarmee u het snelst aan de slag kunt.
 3. Welke van de volgende factoren zijn voor u het belangrijkst?
  1. Programmeergemak — Als dit voor u het belangrijkst is, zijn grafische offline programmering of handmatige begeleiding betere opties.
  2. Verminderde uitvaltijd — Als dit het belangrijkste is, zijn offline programmeermethoden beter dan online methoden.
  3. Toegang tot alle geavanceerde functies van de robot — Als dit het belangrijkst is, moet u mogelijk de programmeermethoden gebruiken die door de fabrikant worden verstrekt.
 4. Hands-on programmeren — Voor sommige taken kan het belangrijk zijn dat u de robot fysiek verplaatst om hem te programmeren. In zulke zeldzame gevallen kan handgeleiding de enige manier zijn om te gaan.

De twee categorieën van robotprogrammering

Onderzoekers van de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland, identificeerden meer dan 13 (!!!) verschillende categorieën robotprogrammeermethoden. Hun lijst bevat uiteenlopende benaderingen zoals neurale netwerkleersystemen, programmeren door middel van demonstratie via gebaren, op gedrag gebaseerd op tekst gebaseerd programmeren, enz.

Gelukkig hoef je niet tussen al deze methoden te kiezen. Velen van hen worden bijna uitsluitend gebruikt in onderzoeksomgevingen, dus het is onwaarschijnlijk dat ze van toepassing zijn op uw situatie (en als ze van toepassing zijn, weet u er waarschijnlijk al van).

Voor praktische toepassingen in de industrie heb je in principe twee categorieën robotprogrammering:

 1. Online programmering – Dit houdt in dat de robot stopt met zijn productieve werk en hem in de “programmeermodus” zet. Vervolgens maak of update je het programma terwijl de robot online is.
 2. Offline programmeren — Hierbij wordt de robotcode gemaakt zonder dat de robot (noodzakelijk) aanwezig is. Als het programma klaar is, zet je het op de robot en debug je het. Hierdoor kan de robot productief werk blijven doen terwijl jij het programma maakt.

Dus, moet je online of offline programmeren kiezen?

De keuze hangt af van de antwoorden die u op bovenstaande vragen heeft gegeven. Als het verminderen van downtime belangrijk is, is offline programmeren de juiste keuze. Als hands-on programmeren belangrijk voor je is, kan online programmeren een goede keuze zijn. Voor andere situaties kunt u uw specifieke behoeften afstemmen op de programmeermethoden die hieronder worden uitgelegd.

Methoden voor online robotprogrammering

Online programmeren wordt een populaire methode in kleine bedrijven. Dit komt omdat sommige systemen het voor niet-programmeurs heel gemakkelijk maken om de robot te programmeren.

In de meeste situaties zult u twee verschillende soorten online programmeren tegenkomen:

 1. Leer hangende programmering — Een leerhanger is een apparaat dat u rechtstreeks op de robot aansluit. Met behulp van de interface verplaats je de robot naar de gewenste posities en registreer je elke beweging. Sommige leerhangers zijn gemakkelijker te gebruiken dan andere. Degenen met op tekst gebaseerde invoer stellen u in staat de programmeertaal van de fabrikant te gebruiken. Degenen met grafische invoer zijn meestal gemakkelijker te gebruiken.
 2. Doorvoer of handgeleiding — Je begeleidt de robot fysiek door de werkruimte, verplaatst hem naar de gewenste locaties en registreert de punten of het exacte pad. Dit heeft als voordeel dat het erg intuïtief is, maar heeft als nadeel dat het minder nauwkeurig is en vaak extra sensoren nodig heeft.

Offline robotprogrammering

Offline programmeren wordt een game-changer in industriële robotica. Hiermee kunt u downtime verminderen, robotintegratie versnellen en het robotprogramma voortdurend verbeteren zonder de productiviteit te beïnvloeden.

In de meeste situaties zult u twee verschillende soorten offline programmeren tegenkomen:

 1. Op tekst gebaseerde programmering — Dit is de traditionele manier van programmeren. Je schrijft het programma offline in een teksteditor en stuurt het naar de robot als het klaar is. Als u de programmeertaal van de fabrikant gebruikt, is het waarschijnlijk dat u met deze methode toegang krijgt tot meer functionaliteit van de robot. Het heeft echter een nadeel dat het veel meer foutopsporing vereist dan andere programmeermethoden.
 2. Grafisch offline programmeren — Dit houdt in dat je de robot programmeert alsof je de echte robot verplaatst, maar in werkelijkheid beweeg je er een simulatie van. Wanneer u klaar bent en het programma heeft gedebugd, kunt u het op de robot laden. Als de software goed is, combineert deze methode het beste van zowel lead-through als teach-pendant programmeren, met de extra voordelen dat het een offline methode is. U moet echter voorzichtig zijn om de beste software te kiezen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *