Wat is het beste bereik voor een industriële robot?

Het “bereik” van een robot zal veel andere factoren bepalen, bijvoorbeeld: de grootte van uw werkstuk, de behoefte aan externe assen en meer. Maar wat is voor jou het beste bereik?

Stel dat u een taak heeft die u wilt automatiseren. U weet dat u een industriële robot wilt gebruiken, maar u weet niet zeker welk merk of model het beste bij u past. Hoe kies je tussen de vele verschillende modellen op de markt?

We hebben een directory met honderden robotmodellen van tientallen merken. We moeten vaak een geschikt model selecteren voor klantprojecten of gewoon voor het maken van een tutorial.

Hoe selecteren we tussen al die verschillende robots?

Een van de eerste eigenschappen waar we naar kijken bij het kiezen van een robot, is het ‘bereik’. Deze fundamentele roboteigenschap is van invloed op bijna elk ander aspect van het applicatieontwerp.

Het bereik van de robot bepaalt bijvoorbeeld:

Maar wat is het bereik van een robot en hoe bepaal je de beste? Dat zoeken we uit.

Bekijk hier de paginagrote interactieve app.

Wat is het bereik van een robot?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het “bereik” van de robot een maat voor hoe ver de robotarm kan reiken wanneer deze volledig uitgestrekt is. Met andere woorden, het definieert de grenzen van de werkruimte van de robot.

Het is belangrijk op te merken dat het bereik slechts een ruwe maat is voor de werkruimte van de robot. Het is heel gebruikelijk dat een robot meer bereik heeft in de ene richting dan in de andere, wat niet wordt weerspiegeld in de parameter. Het bereik geeft ons echter wel een algemeen idee van de grootte van de robot en zijn kinematische mogelijkheden. Daarom is het een nuttige eerste parameter om te gebruiken bij het kiezen van een robotmodel.

Het bereik wordt bepaald door verschillende fysieke factoren van de robot, waaronder:

 • De lengte van de links.
 • De totale grootte van de robot.
 • Het bereik van de gewrichten (gewrichten met een laag bewegingsbereik kunnen een laag bereik hebben, zelfs als de robot groot is).

Welke robots hebben het grootste en kleinste bereik?

Als u een bereikwaarde gaat kiezen die past bij de behoeften van uw taak, moet u eerst de boven- en ondergrenzen kennen.

In het verleden was er een redelijk kleine variatie tussen de maten van industriële robots. Tegenwoordig is er echter een enorm aanbod. Je kunt nu robots vinden die zo klein zijn dat ze in je handpalm passen en robots die zo groot zijn dat ze een auto van 1,5 ton kunnen optillen.

Grootste bereik: Fanuc M-2000iA/1700L

De grootste robot (op het moment van schrijven) in onze bibliotheek is de gigantische M-2000iA van Fanuc.

De eigenschappen zijn:

 • Bereik: 4683 mm
 • Laadvermogen: 1700 kg
 • Gewicht: 12500 kg
 • Herhaalbaarheid: 0,270 mm

Met meer dan 4 meter en 12 ton is deze robot aan de grootste kant van de schaal het meest geschikt voor enorme taken met zeer zware, grote ladingen.

Kleinste bereik: Mecademic Meca 500 R3

De kleinste robot (op het moment van schrijven) in onze bibliotheek is de kleine Meca 500 van Mecademic.

De eigenschappen zijn:

 • Bereik: 330 mm
 • Laadvermogen: 0,5 kg
 • Gewicht: 4,5 kg
 • Herhaalbaarheid: 0,005 mm

Aan het kleinste uiteinde van de schaal, met een bereik van slechts een paar honderd millimeter, is deze kleine robot gericht op desktoptoepassingen. Dit kleine formaat maakt het ook mogelijk om zeer nauwkeurig te zijn – het heeft de laagste herhaalbaarheidswaarde voor een 6 DoF-robot op het moment van schrijven.

5 stappen om het beste bereik voor uw taak te kiezen

Wat is, gezien de vele opties voor robotmodellen, de beste manier om te beslissen welk bereik het meest geschikt is voor uw taak?

Hier is een selectieproces in 5 stappen dat u kunt gebruiken:

1. Bepaal de taakbehoeften

Kijk eerst naar de taak die u wilt automatiseren en schets duidelijk wat er nodig is om deze uit te voeren.

Bepaal de indeling van de robotcel en bereken welke route uw producten er doorheen zullen nemen. Op basis van deze informatie kun je vervolgens een idee krijgen van de eigenschappen die nodig zijn om de taak met een robot te volbrengen, inclusief het vereiste bereik.

2. Kies de belangrijke specificaties

Niet alle robotspecificaties zijn belangrijk voor uw taak. Pick-and-place-taken vereisen bijvoorbeeld over het algemeen geen hoge precisie, dus de herhaalbaarheid van de robot is niet zo belangrijk. Als de ruimte beperkt is of de werkstukken groot zijn, is de grootte van de robot (weerspiegeld in het bereik) van vitaal belang.

3. Zoek naar een geschikte robot

Bepaal ruwe waarden voor de belangrijkste specificaties van de robot die nodig zijn voor de taak (dwz bereik, laadvermogen, gewicht en herhaalbaarheid) en som ze op in volgorde van belangrijkheid. Kies vervolgens een robot met het vereiste bereik door gebruik te maken van onze Reach Tool.

Onthoud dat het bereik dat nodig is voor uw taak niet precies hetzelfde zal zijn als het bereik van de robot. Het is bijna altijd een goede strategie om een ​​robot te hebben met meer bereik dan je nodig hebt, omdat veel robots minder behendig zijn aan de randen van hun werkruimte.

4. Zoek vergelijkbare robots

Als je een geschikte robot hebt gevonden, kijk dan naar robots met vergelijkbare specificaties.

U kunt dit op twee manieren doen:

 1. Gebruik onze interactieve vergelijkingstabel voor robots om verschillende eigendommen te vergelijken.
 2. Gebruik de filters in onze robotbibliotheek om robots met vergelijkbare eigenschappen te vinden.

5. Vergelijk en beslis

U zult waarschijnlijk eindigen met een paar robots die geschikt zijn voor uw taak. Een goede manier om ze te vergelijken, is door ze uit te proberen in RoboDK.

Bouw een virtuele mock-up van je taak en test een paar verschillende robots. U zou al snel een idee moeten krijgen van welke robot het beste bij uw taak past.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *