Wat u moet weten over Collaborative Robot Safety

U wilt er zeker van zijn dat uw robottoepassing veilig is… is een cobot dan de beste optie? Collaboratieve robotveiligheid is niet zo eenvoudig als u misschien denkt.

Bij het werken met industriële machines is veiligheid een eerste zorg. Hoewel het aantal letselgevallen over het algemeen laag is, kan dat alleen maar omdat we veiligheid zo hoog blijven stellen.

Collaboratieve robots (ook wel cobots genoemd) zijn een specifiek type robot dat de afgelopen 10-15 jaar steeds populairder is geworden. Cobots houden de belofte in dat ze inherent veilig zijn… maar klopt dat ook?

Er zijn een paar dingen die u moet weten over de veiligheid van collaboratieve robots voordat u veilig kunt beginnen met het gebruik van cobots in uw bedrijf…

Hebben collaboratieve robots een veiligheidshek nodig?

Het veel geadverteerde voordeel van collaboratieve robots is dat ze geen veiligheidshek nodig hebben.

Veiligheidshekken voor robots kunnen hinderlijk zijn. Ze zijn groot, omvangrijk, onhandig om te installeren en stelen veel waardevol onroerend goed van uw bedrijfsvloer. Daarom zou het geweldig zijn als je helemaal af zou kunnen zien van veiligheidshekken en de robot gewoon zonder zou kunnen gebruiken.

Maar kunnen cobots echt functioneren zonder veiligheidshek?

Het basisantwoord is … ja.

Cobots kunnen zonder veiligheidshek werken, maar alleen in specifieke situaties.

Het is niet zo dat je met cobots helemaal af kunt zien van hekken. Er zijn tal van toepassingen die extra veiligheidsmaatregelen vereisen, ongeacht het type robot dat u gebruikt. Zelfs als u geen afrastering nodig heeft, heeft u mogelijk extra veiligheidssensoren nodig om ervoor te zorgen dat uw robot voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen voor uw toepassing.

De belangrijke veiligheidsnormen voor collaboratieve robots

Met welke veiligheidsnormen moet u vertrouwd raken als u collaboratieve robots gebruikt?

Er is één belangrijke internationale standaard voor cobots. Vervolgens zijn er landspecifieke richtlijnen en aanbevelingen, afhankelijk van waar ter wereld u zich bevindt.

ISO/TS 15066 — Collaboratieve robots

De belangrijkste norm die u moet kennen over collaboratieve robotica is ISO/TS 15066. Deze norm werd voor het eerst uitgebracht in 2016 door de International Standards Organization (ISO).

Het specificeert de veiligheidseisen voor collaboratieve industriële robotsystemen en richtlijnen voor de veilige werking van cobots. Een robot die is vervaardigd in overeenstemming met deze norm, bevat specifieke functies om de veiligheid te bevorderen, zoals geïntegreerde veiligheidswaarneming, snelheidslimieten en krachtlimieten.

Landspecifieke veiligheidsrichtlijnen voor robots

Naast de veiligheidsnormen voor cobots, moeten uw robottoepassingen ook voldoen aan de specifieke richtlijnen van uw land voor het werken met robotapparatuur.

Het is onwaarschijnlijk dat deze richtlijnen rechtstreeks betrekking hebben op collaboratieve robots (hoewel dat wel het geval zou kunnen zijn), maar ze geven u wel bruikbaar advies over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw robottoepassing veilig is.

In de Verenigde Staten van Amerika zijn er bijvoorbeeld twee reeksen richtlijnen die relevant zijn

5 vragen om te bepalen of u een robotveiligheidshek nodig heeft

Een belangrijke beslissing die u zult nemen bij het inzetten van een nieuwe robot in uw faciliteit, is of u een veiligheidshek of veiligheidssensoren moet toevoegen.

Met conventionele industriële robots is het antwoord vrijwel zeker: ja. Er zijn maar weinig toepassingen waarbij niet-samenwerkende robots veilig zijn zonder een hek of sensoren. Bij collaboratieve robots moet je jezelf een paar vragen stellen om te bepalen of je veiligheidshekken of sensoren nodig hebt.

Enkele nuttige vragen zijn:

  • Houdt de robot een gevaarlijk voorwerp vast? Zelfs cobots kunnen niet veilig zijn in de buurt van mensen als ze een gevaarlijk object vasthouden. Als de cobot bijvoorbeeld zware voorwerpen manipuleert die gemakkelijk kunnen vallen en iemand pijn kunnen doen, of als het voorwerp scherp of chemisch gevaarlijk is, zijn er waarschijnlijk extra veiligheidsmaatregelen nodig.
  • Gaat het sneller dan de veilige snelheid? Cobots hebben een aangewezen veiligheidssnelheidslimiet. Daarom lijken ze vaak langzaam te bewegen. U kunt deze snelheidslimiet overschrijden om de taakuitvoering te verbeteren, maar waarschijnlijk is een veiligheidshek vereist.
  • Kunnen items wegglijden of bewegen in zijn greep? Als de robot items manipuleert die kunnen uitglijden en vallen, is dit een teken van potentieel gevaar. Het risiconiveau hangt af van het type object dat wordt gemanipuleerd.
  • Is er een gevaarlijke eindeffector? Het is mogelijk om collaboratieve robots in te zetten voor gevaarlijkere procestaken, zoals lassen of schilderen. In dit geval vormt de eindeffector zelf een gevaar, dus zijn veiligheidsmaatregelen vereist.
  • Heb je een risicoanalyse gedaan? Alle robottoepassingen vereisen een risicobeoordeling, of het nu om collaboratieve robots gaat of niet. Bij cobots is dit vooral van belang omdat de beoordeling helpt om te bepalen of maatregelen zoals een veiligheidshek nodig zijn.

Hoe het ontwerp en de implementatie voor cobotveiligheid worden uitgevoerd

Wanneer is het beste moment om na te denken over cobotveiligheid?

Het basisantwoord is… zo snel mogelijk. Zelfs voordat u een cobot aanschaft, moet u nadenken over de veiligheidsimplicaties van uw specifieke toepassing.

Als blijkt dat voor jouw taak een veiligheidshek nodig is, kan dat erop duiden dat ook andere typen robots geschikt zijn. Evenzo, door een cobot te overwegen in plaats van een andere industriële robot, kan het zijn dat u geen veiligheidshek nodig heeft.

Er zijn twee hoofdfasen waar cobotveiligheid nuttig is om over na te denken:

  • Ontwerp – In de ontwerpfase wilt u de taak beoordelen op mogelijke risico’s. U kunt verschillende robots en configuraties uitproberen in een robotsimulator om de oorzaken van eventuele risico’s en risicobeperkende strategieën te identificeren.
  • Inzet – Tijdens de implementatie zelf wilt u de risicobeoordeling die u tijdens de ontwerpfase hebt uitgevoerd, opnieuw controleren en nagaan of er iets moet worden gewijzigd of bijgewerkt.

Misschien heb je een veiligheidshek nodig of misschien niet. De enige manier om erachter te komen, is door u bewust te zijn van veiligheidskwesties tijdens het ontwerp en de implementatie van uw robotcel.

Wanneer u potentiële cobotveiligheidsproblemen vroegtijdig identificeert, kunt u deze verminderen zonder dat dit de productiviteit van uw robot beïnvloedt.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *