Welke technologie je nodig hebt om de VR-functie van RoboDK te gebruiken

De nieuwste versie van RoboDK bevat voor het eerst ondersteuning voor virtual reality. Welke technologie heb je nodig om deze nieuwe functie te gebruiken? Hier is een gids.

Virtual reality (VR) heeft de afgelopen tien jaar geleidelijk zijn intrede gedaan in het bedrijfsleven. Naarmate VR-technologie kleiner, beter en goedkoper is geworden, is het aantal industriële toepassingen gegroeid. Industrieën zo divers als gezondheidszorg, detailhandel, defensie, logistiek, bouw en auto-industrie zijn al aan boord.

Hoewel de technologie goedkoper en beter is dan ooit in het verleden, zijn er nog steeds initiële kosten. Als je virtual reality zelf wilt uitproberen, zul je moeten investeren in nieuwe technologie.

Als je onze nieuwe VR-functie in de nieuwste versie van RoboDK wilt uitproberen, moet je een VR-kit kopen, lenen of huren.

Hier is een inleidende gids voor de technologie die je nodig hebt voor het programmeren van virtual reality-robots.

De High, Medium en Low End van VR-technologie

Bijna elk virtual reality-systeem is gebaseerd op een headset. Deze zit om je hoofd gebonden en bevat een scherm dat enkele centimeters van je ogen wordt gehouden.

Maar voordat je een VR-headset om je hoofd kunt krijgen, is de eerste hindernis om je hoofd rond de verschillende soorten VR-headsets te krijgen!

Er zijn minimaal 4 verschillende opties:

Ultra-high-tech: onderdompeling van het hele lichaam

De ultra-high-tech optie omvat het uitrusten van een hele kamer met gedetailleerde body-trackers en het uitrusten van de gebruiker met haptische vesten. Met behulp van op maat gemaakte tools die worden gevolgd in de echte wereld, kunnen de gebruikers zeer realistisch communiceren in de virtuele omgeving, zowel met de virtuele wereld als met andere gebruikers die bij hen in de kamer zijn.

Deze ultra-high-end VR is gloednieuw – het enige bedrijf dat ik ken dat het doet, is de startup Sandbox VR, die begin 2019 door Serie A werd gefinancierd. Het is ook vrijwel zeker veel te geavanceerd voor zo’n eenvoudige taak als offline programmeren van een robot.

De volgende stap daarboven is waarschijnlijk “full dive VR”, die een hersen-computerinterface zou gebruiken en nog ver weg is.

Hightech: onderdompeling en aanwezigheid

De meest toegankelijke hightech optie is een speciale VR-headset en volgsysteem. Er zijn er meerdere op de markt. De meest bekende zijn waarschijnlijk de Oculus Rift S en HTC Vive, die we beide hebben getest in RoboDK.

Deze bieden de meest comfortabele, meeslepende virtuele omgevingen die beschikbaar zijn op de consumentenmarkt. In tegenstelling tot goedkopere opties, geven ze je een gevoel van virtuele “aanwezigheid” terwijl ze je positie in de kamer volgen, niet alleen “onderdompeling” die wordt geleverd door de headset.

Ze kosten meestal ongeveer $ 500 + om te kopen.

Medium-Tech: onderdompeling

Er zijn een heleboel VR-headsets voor het middensegment op de markt verkrijgbaar van een groot aantal fabrikanten. Denk aan de naam van een willekeurig technologiebedrijf en ze hebben waarschijnlijk een VR-headset. Voorbeelden zijn Samsung Gear, Lenovo Explorer, Acer WMR, HP Reverb en Dell Visor.

De verschillen tussen deze headsets variëren enorm. Sommige, zoals Samsung Gear, zijn een stap hoger dan de Google Cardboard (zie hieronder) en gebruiken je smartphone als scherm. Anderen hebben mogelijkheden die in de buurt komen van de hightech-categorie.

Ze hebben de neiging om tussen de $ 75 en $ 500 te kopen.

Low-Tech: een snelle, goedkope manier

De goedkoopste optie is om Google Cardboard of headsets te gebruiken die volgens een soortgelijk principe werken. Deze gebruiken je smartphone als scherm en bieden lenzen die de beelden van de telefoon op je ogen scherpstellen, maar geen extra sensoren. Vaak hebben ze een knop die het scherm voor je indrukt, maar dat is alle interactie die je krijgt.

Dit zijn erg low-tech – Google Cardboard is letterlijk gemaakt van karton – en het gevoel van onderdompeling is niet zo goed als bij duurdere opties. Ze zijn echter een goedkope manier om VR zelf uit te proberen.

Ze hebben de neiging om tussen de $ 2 en $ 30 te kopen.

Wat is compatibel met RoboDK

De nieuwe virtual reality-functie in RoboDK zou compatibel moeten zijn met elke headset die werkt met SteamVR/OpenVR. Dit komt omdat we de OpenVR-bibliotheek hebben gebruikt om het te ontwikkelen, die compatibel is met een reeks verschillende headsets (hoewel het moeilijk is om een ​​definitieve lijst te vinden).

Op het moment van schrijven hebben we de nieuwe functie getest met de Oculus Rift S en de HTC Vive, maar het zou ook moeten werken met andere headsets.

Voor goedkopere opties, waaronder Google Cardboard, moet u een programma zoals RiftCat gebruiken waarmee uw pc het scherm naar uw smartphone kan streamen.

5 opties om de VR-functie uit te proberen

Als je al een VR-headset hebt, kun je de nieuwe functie van RoboDK meteen uitproberen.

Maar wat als je er geen hebt? Er zijn een paar opties om VR-technologie uit te proberen.

1. Koop een medium tot hightech headset

Natuurlijk kun je er gewoon meteen in springen en een hightech VR-headset kopen. Dit is een goede optie als u al heeft besloten dat u virtual reality-mogelijkheden aan uw bedrijf wilt toevoegen en net op zoek bent naar een goed excuus om aan de slag te gaan. Dit is je kans!

2. Huur een hightech headset

Er zijn veel verhuurmogelijkheden voor virtual reality. Huren is een goede manier om ’te proberen voordat je koopt’ en kost meestal tussen de $ 10 en $ 40 per dag. Vergeet niet te controleren of de specificaties van uw computer overeenkomen met de vereisten van het VR-systeem, aangezien de meeste de grafische kaart van uw computer gebruiken. Zo niet, dan verhuren sommige verhuurbedrijven ook VR-ready laptops.

3. Leen er een

Misschien ken je iemand die al een VR-systeem heeft en je dat voor een dag of twee kan lenen. Neem contact op met je netwerk en vraag of je het mag uitproberen.

4. Koop een low-tech VR-headset

U hoeft niet per se te investeren in de hightech opties. Je zou $ 20 tot $ 100 kunnen uitgeven aan een low-tech headset, zoals Samsung Gear, waarmee je een gevoel voor VR kunt krijgen. Vergeet niet dat de ervaring heel anders is. Als u van plan bent om RoboDK voor VR meerdere uren achter elkaar te gebruiken, maar denk er altijd aan om pauzes te nemen, zal dit niet erg comfortabel zijn met minder technische opties.

5. Maak er een

Eindelijk kun je je eigen VR-headset maken! Er zijn verschillende ontwerpen en kits voor Google Cardboard en vergelijkbare sets die voor slechts een paar dollar online kunnen worden gekocht. Net als bij de andere low-tech opties is de ervaring niet perfect, maar het is een goedkope manier om een ​​idee te krijgen van wat mogelijk is.

Niets zou u ervan moeten weerhouden om robotprogrammering in een VR-omgeving uit te proberen. Zodra je een headset hebt, de nieuwste versie van RoboDK om de nieuwe functie uit te proberen!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *