WhatsApp-chatbot voor logistiek met de beste use-cases: de ultieme gids voor 2022

Overweeg de volgende statistiek om de behoefte aan een WhatsApp-chatbot voor logistiek te begrijpen en tegelijkertijd de omvang van de branche te begrijpen.

Volgens de India Brand Equity Foundation, in 2018, de kosten van de logistieke sector bedroegen 14,4% van het BBP van India.

Op het eerste gezicht is dit een verbijsterend cijfer. Maar er is meer dan op het eerste gezicht lijkt.

Mogelijkheid

De Indiase logistieke sector beleeft een enorme groeigolf. Volgens ICRA zal de Indiase logistieke sector jaarlijks met 8-10% groeien, waarmee het de vijfjarige CAGR die eraan voorafging, zal verslaan.

Volgens de Economic Survey 2018 zal de industrie van $ 160 miljard groeien tot $ 215 miljard in 2020.

Het is bekend dat India twintig posities omhoog is gegaan in de Logistics Performance Index van de Wereldbank. Het land sprong van de 54e plaats in 2014 naar de 35e plaats in 2016. Wat minder bekend is, is dat India daalde in 2018 met 10 posities en bereikte de 44e plaats.

WhatsApp Chatbot voor Logistiek Infographic

Om dit tegen te gaan, heeft de Indiase regering afdelingen opgericht om knelpunten in het systeem te identificeren en op te lossen om de efficiëntie te vergroten. Volgens ICRA verhoogde de implementatie van GST de gemiddelde doorlooptijd van vrachtwagens met 18-20%.

Hoewel het overheidsbeleid en de overheidssteun ongetwijfeld hebben geholpen, is de particuliere sector de echte aanjager van deze groei. New-age tech-startups die conversatie-AI voor logistiek lanceren, worden gesteund door internationale institutionele investeerders en hebben een centrale rol gespeeld bij de modernisering van de Indiase logistieke sector.

Neem bijvoorbeeld de opslag.

Een belangrijk radertje in de logistieke machine; grote magazijnen zorgen voor een betere automatisering. De groei van de logistiek in India heeft een al even indrukwekkende deelmarkt voor magazijnautomatisering gecreëerd; naar schatting met 10-12% groeien tot 3,49 miljard dollar tegen het jaar 2020.

Alleen al in vijf maanden van 2019 is de logistieke sector getuige geweest van een kapitaalinjectie van 6,25 miljard dollar in slechts acht deals. Dat is zes keer meer dan het bedrag dat het vorig jaar ophaalde, meer dan 20 deals.

De logistieke sector heeft zijn eigen diamanten. Bedrijven zoals Delhivery (bracht $ 681 miljoen op), BlackBuck (haalde $ 290 miljoen op), Rivigo (haalde $ 233 miljoen op), Ecom Express (haalde $ 181 miljoen op), GreyOrange (haalde $ 80 miljoen op), Xpressbees (haalde $ 56 miljoen op), Reverse Logistics Corporation (haalde $ 55 op M), Shadowfax (46 miljoen dollar opgehaald) en LetsTransport (33 miljoen dollar opgehaald) hebben allemaal hun stempel gedrukt op de markt.

Probleemstelling

Logistiek is een moeilijke branche om te kraken. En dat is precies waarom een ​​WhatsApp Chatbot voor Logistiek zinvol is.

Bedrijven in de branche staan ​​voor enorme uitdagingen. Van volatiele vraagpatronen en moordende concurrentie tot stijgende brandstofkosten en dynamische kosten, er is geen tekort aan hindernissen om doorheen te springen.

De Indiase industrie worstelt met zijn eigen unieke dilemma’s. Van slechte infrastructuur en wegverbindingen tot wettelijke beperkingen, Indiase spelers lijden meer dan de meeste.

Klanten worden ook vaak het recht ontnomen door de industrie. Problemen met betrekking tot ontdekking, tracking, transacties, routering en zelfs veiligheid van hun producten houden allemaal verband met hun gebrek aan vertrouwen. Bedrijven worstelen vooral met communicatie.

De 80/20-regel geldt vooral in de industrie. 80% van alle vragen van logistieke klanten komt uit slechts 20% dataset.

Logistieke bedrijven bezorgen elke dag miljoenen pakketten, waardoor duizenden vaak herhaalde zoekopdrachten nodig zijn.

Meldingen die worden verzonden om klanten te informeren, meestal via e-mail en sms, worden vaak ongelezen, waardoor een cyclische lus van boze desinformatie ontstaat.

Dit wordt nog verergerd doordat dergelijke communicatie statisch en eenzijdig is. De keerzijde hiervan is dat klanten en bedrijven de problemen die zich voordoen simpelweg niet kunnen aanpakken.

De logistieke sector heeft een tool nodig die dat is

 1. snel,
 2. goedkoop,
 3. interactiever,
 4. makkelijk te gebruiken
 5. eenvoudig te schalen
 6. en beschikbaar voor de massa.

De oplossing – WhatsApp-chatbot voor logistiek

Enter, WhatsApp-chatbots voor logistiek.

WhatsApp is ’s werelds grootste berichtenplatform, met een actieve maandelijkse gebruikersbasis van meer dan 2 miljard individuen.

Alleen al in India gebruiken meer dan 400 miljoen gebruikers WhatsApp. Ruim 95% van alle iOS- en Android-apparaten in het land hebben WhatsApp ed op hun apparaten staan.

Bedrijven volgen klanten op platforms. En er is vandaag geen groter platform dan WhatsApp.

Met een WhatsApp Chatbot-platform kunnen logistieke bedrijven klanten in realtime werven, ondersteunen en betrekken.

Acquisitie

Gebruik een WhatsApp Chatbot voor Logistiek als extra kanaal om klanten te werven. Genereer en kwalificeer leads op een conversatieplatform dat 3x de conversie van traditionele kanalen ziet.

In tegenstelling tot formulieren die alleen conversiepercentages van 1-5% zien, bots kunnen gemiddelde conversiepercentages van 20% halen en hoger.

Ontdek hoe Lido Learning een WhatsApp-chatbot gebruikte om naar 100 chatondersteuning te gaan en hun formuliervulpercentage te verbeteren tot >22%, wat 10-15% meer is dan wat ze op hun platform zagen.

Steun

Vanwege de enorme omvang van het aantal geleverde bestellingen, zien logistieke bedrijven honderdduizenden supporttickets.

Het afhandelen van deze omvang van vragen vereist grote en dure menselijke teams. En aangezien deze vragen vaak repetitief zijn, verstoppen ze de ondersteuningspijplijnen, wat resulteert in ondermaatse klantervaringen.

Met een WhatsApp Chatbot voor Logistiek kan dat automatiseer tot 80% van de ondersteuningsvragen en ondersteuningsgerelateerde kosten, tickets en personeel verminderen.

Betrokkenheid

Door klanten proactief meldingen, waarschuwingen en herinneringen te sturen, blijven ze goed op de hoogte van hun bestellingen. Dit vermindert hun afhankelijkheid van klantenserviceteams.

Traditionele kanalen voor betrokkenheid, zoals e-mails en sms, hebben echter lage bezorg- en openpercentages. Outbounds op WhatsApp hebben echter een leveringspercentage van 100% en een leespercentage van 97%.

Wat nog belangrijker is, een WhatsApp Chatbot voor Logistiek stelt klanten in staat om op deze berichten te reageren. Gebruikers kunnen reageren op adreswijzigingen, leveringen uitstellen en specifieke afleverinstructies geven.

De netto resultaten van deze use cases zijn

 • Toename van gegenereerde hoogwaardige leads
 • Verbetering van de operationele verkoopefficiëntie.
 • Stijging van omzet en topline-omzet.
 • Toename van merkherinnering, NPS en humanisering.
 • Betere leverings-, open- en conversieratio’s.
 • Verhoging van de Customer Lifetime Value.
 • Toename van NPS- en CSAT-scores.
 • Daling van het benodigde ondersteunend personeel, tickets en kosten.
 • Verhoging van het klantretourpercentage en CES.

Maar hoe werken ze in de echte wereld?

Hoe een WhatsApp-chatbot te gebruiken voor logistiek

Hieronder staan ​​enkele real-life use cases en voorbeelden van hoe logistieke bedrijven een WhatsApp Chatbot kunnen gebruiken.

 1. Leadgeneratie
 2. Leadkwalificatie
 3. Betaling
 4. Bestelling volgen
 5. Herinneringen en meldingen
 6. Tweerichtingsberichten
 7. Dichtstbijzijnde servicecentrumdetector
 8. Claims indienen
 9. Feedback en CSAT

Lead generatie

Denk aan een klant die een pakket wil versturen via TNN Logistics.

Als hij de WhatsApp-bot van het bedrijf sms’t, zijn naam en telefoonnummer worden automatisch verzameld via de logboeken van laatstgenoemde.

Dit betekent dat het enige waar TNN om hoeft te vragen een e-mail-ID is. Minder vragen en een gebruiksvriendelijke interface staan ​​gelijk aan hogere opvulpercentages en meer klanten.

Genereer eenvoudig leads.

Genereer meer klanten, de klok rond, zonder menselijke ondersteuning – met behulp van een WhatsApp Chatbot.

Leadkwalificatie

Zodra TNN Logistics weet wie het vraagt, is het tijd om uit te zoeken wat ze nodig hebben.

Verzamel details zoals locatie, vereisten en gewicht; het verbeteren van de efficiëntie van de trechter en het verminderen van uw afhankelijkheid van mensen.

Kwalificeer de mensen met een reeks gevarieerde vragen.

Geautomatiseerde leadkwalificatie is belangrijk omdat het u tijd, energie en uiteindelijk uw winst bespaart.

Bucket leidt met specifieke vereisten naar de juiste teams en zorgt ervoor dat er geen voorsprong wordt gemist.

Betaling

Gebruik WhatsApp’s end-to-end encryptie om veilig betalingsupdates, links en OTP’s te versturen.

Laat klanten de gewenste betalingsopties kiezen en bied oplossingen op basis van hun selectie.

Kies de betalingswijze.

Klanten betaalgemak bieden is van cruciaal belang. Daarom zullen klanten waarschijnlijk sneller en eerder betalen dan wanneer ze beperkte opties hadden.

Bestelling volgen

Het meest cruciale aspect van een WhatsApp-bot is het volgen van bestellingen.

Een aanzienlijk deel van alle supporttickets zijn ordergerelateerde vragen.

Een WhatsApp Chatbot voor Logistiek stelt bedrijven in staat om automatisch

 1. Informeer klanten waar een bestelling zich bevindt
 2. Los eventuele problemen op die hiermee verband houden
 3. Bied realtime trackinginformatie

Volg bestellingen.

Door klanten in staat te stellen zichzelf te bedienen, verbetert de klanttevredenheid en vermindert de belasting van uw ondersteuningsteam.

Herinneringen en meldingen

Met WhatsApp kun je sjabloonberichten verzenden om klanten proactief updates, herinneringen en meldingen over hun bestellingen te sturen.

Profiteer van de hoge bezorg-, lees- en antwoordpercentages van WhatsApp en geef je klanten de controle over hun bestellingen.

Stuur actief meldingen.

Met de tweerichtingsinterface van WhatsApp kunnen klanten adres wijzigen, leveringen opnieuw plannen, enz. Bovendien verbetert dit de slagingspercentages van leveringen en verlaagt het de kosten voor retourlogistiek.

Berichten in twee richtingen

Zodra u uw repetitieve zoekopdrachten op laag niveau heeft geautomatiseerd, kunt u zich concentreren op die kritieke zoekopdrachten op hoog niveau.

Dankzij de warme overdracht van Verloop kan de bot begrijpen wanneer een klant menselijke ondersteuning nodig heeft en de chat automatisch doorsturen naar de juiste agent.

Communiceer naadloos met een agent.

Je kunt chats ook overzetten naar verschillende afdelingen op basis van specifieke trefwoorden en behoeften die de bot detecteert.

Dichtstbijzijnde drop-off locator

Laat klanten gemakkelijk winkels in de buurt vinden met behulp van een WhatsApp-chatbot. Verzend Google-locaties zodat klanten gemakkelijk naar uw winkels kunnen rijden.

Door deze informatie gemakkelijk toegankelijk te maken, worden de hindernissen voor een succesvolle transactie verminderd.

Geef de details van het dichtstbijzijnde centrum.

Stel gebruikers in staat om locaties, pincodes of plaatstypen te verzenden en hen een winkel te laten zien die het dichtst bij hen in de buurt is.

Retourzendingen, terugbetalingen en vragen op hoog niveau

Vragen op hoog niveau hebben een agent nodig, van begin tot eind.

Claim voor beschadigde goederen verwerken.

Een WhatsApp-chatbot zorgt ook voor ongelooflijke media-rijkdom, daarom kunnen klanten afbeeldingen, documenten en andere noodzakelijke informatie sturen die nodig is om hun retourzendingen te valideren.

Feedback en CSAT

CSAT (Customer Satisfaction Score) en NPS (Net Promoter Score) zijn de pijlers waarop klantloyaliteitsstatistieken zijn gebouwd.

Het verzamelen van deze gegevens vormt echter een grote uitdaging. Klanten reageren zelden op traditionele communicatiemiddelen zoals e-mail of sms.

Verzamel CSAT en NPS.

Hierdoor kunnen bedrijven hun klanten en hun werknemers nauwlettend in de gaten houden, dat wil zeggen: leveren ze de klanten wat is beloofd.

Elk logistiek bedrijf heeft een leger klanten onder zich, dat elke dag met een groot aantal toeneemt. Om aan de behoeften van een overvloed aan klanten te voldoen, is het veel beter om een ​​handvol activiteiten door te geven aan de WhatsApp Chatbot voor Logistiek.

Met een openingspercentage van 97% en een leveringspercentage van 100% zijn WhatsApp-chatbots het beste communicatiemedium voor elke logistieke dienstverlener.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *