Wil je niet alles veranderen om robots te gebruiken? Nou, niet doen!

Robots toevoegen aan uw bedrijf? Vroeger betekende het veel investeren in software en alles veranderen. Maar, het hoeft niet zo te zijn!

Enkele jaren geleden begon ik een nieuwe functie in een onderzoekslaboratorium voor robotica. De robot die ze gebruikten – een kolossaal, zwart hydraulisch monster – was opgetuigd met een eigen hardware-interface. Het hele systeem zat vast in deze hardware… en de programmeertaal die het gebruikte.

Ik kreeg een training om de hardware te gebruiken. Maar er was een probleem. Ik haatte de programmeertaal. De onhandige grafische interface paste niet bij mijn voorkeur voor op tekst gebaseerd programmeren. Maar ik had geen keus. Ik moest het gebruiken of ik kon de robot niet gebruiken.

Langzaam raakte ik bedreven in het gebruik van het systeem. Realistisch gezien duurde het echter meer dan een jaar voordat ik een expert was in het programmeren van de robot. Ik zou veel sneller aan de slag zijn geweest als ik vanaf het begin in een van mijn favoriete programmeertalen had kunnen programmeren.

Als ik in een productieomgeving had gewerkt in plaats van in een onderzoekslaboratorium, had dit de productiviteit van de robot ernstig kunnen beperken!

Helaas kan dit een veel voorkomende situatie zijn bij robots.

Waarom robotsoftware vaak niet flexibel is

Een traditioneel probleem met robots is dat elke fabrikant zijn eigen software gebruikt.

Veel industriële robotfabrikanten creëren hun eigen programmeertalen, ontwerppakketten en softwaretools. Dat heeft natuurlijk een voordeel. Het geeft gebruikers toegang tot alle functionaliteit van hun robots. Maar het heeft een verschrikkelijke prijs.

Wanneer u een nieuwe robot aan uw bedrijf toevoegt, moet u vaak de manier waarop u dingen doet veranderen om de robot te huisvesten.

Bij RoboDK vinden we dit onaanvaardbaar. Het zou andersom moeten zijn.

Het hoeft niet zo te zijn…

De kracht van plug-ins en interoperabiliteit

Op het eerste gezicht is RoboDK slechts offline programmeersoftware voor industriële robots. Maar het is echt veel, veel meer dan dat.

RoboDK kan een brug zijn tussen uw favoriete CAD/CAM-software en uw favoriete robot.

U hoeft niet te wijzigen welke ontwerppakketten u gebruikt.

Het is niet nodig om jezelf in de knoop te leggen om te proberen de robotsoftware leuk te laten spelen met je favoriete CAM-pakket.

Het is niet nodig om alles te veranderen om plaats te bieden aan de robot.

U plaatst RoboDK eenvoudig in uw workflow tussen uw bestaande CAD/CAM-pakket en de fysieke robot. Vervolgens kunt u uw ontwerpen probleemloos omzetten in robotprogramma’s.

Dat is de kracht van interoperabiliteit.

Het tijdperk van interoperabiliteit

“Interoperabiliteit” betekent het vermogen van verschillende computersoftware om informatie uit te wisselen en te gebruiken.

We gaan momenteel het tijdperk van interoperabiliteit in.

Denk aan alle softwareautomatiseringsservices die tegenwoordig beschikbaar zijn. Het type services dat een Twitter-bericht stuurt wanneer je een afbeelding op Facebook plaatst, of die de verwarming in huis automatisch uitschakelt wanneer je agenda aangeeft dat je op vakantie bent. Interoperabiliteit stelt ons in staat om meer tijd te besteden aan het uitvoeren van de belangrijke taken, zonder dat we hoeven te rommelen met het kopiëren van gegevens van de ene plaats naar de andere.

Geheel gesloten systemen behoren tot het verleden.

We zien interoperabiliteit in een hele reeks industrieën. Volgens een onderzoek bijvoorbeeld binnen de bouwsector “multidisciplinaire software-interoperabiliteit wordt een algemeen geaccepteerde bedrijfscultuur.”

Daarom is het verrassend dat interoperabiliteit zo beperkt is in industriële robotica. Natuurlijk kunnen softwareontwikkelaars plug-ins maken voor specifieke robotfabrikanten. Maar er zijn maar weinig onafhankelijke oplossingen waarmee u uw favoriete CAD/CAM-pakket kunt verbinden met uw favoriete robot.

  • neushoorn — Met deze plug-in voor een van de meest populaire freeform CAD-pakketten voor oppervlaktemodellering kunt u verbazingwekkende nieuwe toepassingen realiseren met RoboDK. Lees dit artikel voor meer informatie.

De release bevat ook ondersteuning voor de volgende drie plug-ins (verkrijgbaar bij de leveranciers):

Hoe plug-ins uw workflow kunnen verbeteren

We praten vaak over “workflow” in het bedrijfsleven, maar velen van ons hebben weinig “flow” in ons werk. We springen van taak naar taak en doen een beetje van dit en een beetje van dat. Zelfs in productiebedrijven, waar het concept van ‘processtroom’ sterk ingeburgerd is, is het gebruikelijk om processen te zien die niet goed zijn geoptimaliseerd.

Het probleem hiermee is dat het de productiviteit ernstig kan beperken. Volgens psychologen kan het switchen tussen taken (dat wil zeggen springen tussen taken) de productiviteit van een persoon met 40% verminderen.

Telkens wanneer we een nieuw softwareprogramma openen, kost het tijd om er weer aan te wennen. Dit kan een echt probleem zijn als we de hele tijd tussen softwarepakketten moeten wisselen.

We kunnen ons ontwerp aanpassen in een CAD-pakket en vervolgens een apart CAM-pakket openen om het bewerkingspad bij te werken. Als we dan aparte roboticasoftware zouden gebruiken, zouden we de modellen en paden moeten exporteren, de robotsoftware moeten openen en daarmee moeten programmeren. Al dat rondspringen kost veel tijd en denkkracht.

Met onze nieuwe plug-ins kunt u met één druk op de knop informatie uit CAD/CAM-pakketten doorgeven. Ze hebben ook ingebouwde thema’s voor SolidWorks, Mastercam en Rhino. Dit maakt het veel gemakkelijker om tussen de programma’s te springen omdat de muisbesturing en kleurthema’s overeenkomen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *